LG Wing: hét bewijs dat we de smartphone inmiddels wel hebben uitgespeeld

Toen Apple in 2007 de eerste iPhone onthulde kwamen mensen voor het eerst in aanraking met de smartphone. Het apparaat dat we anno 2021 geen dag meer kunnen missen heeft inmiddels een rijk verleden, maar wordt ieder jaar alsnog in een “nieuw” jasje gestoken. De nieuwe LG Wing laat zien dat dit echter al lang niet meer nodig is.

We hebben de smartphone inmiddels wel een beetje uitgespeeld namelijk. Bedrijven hebben de apparaten volledig doorontwikkeld en proberen nu op zoveel mogelijk manieren de interesse van de consument te wekken. Maar tegen welke prijs?

LG Wing: hét voorbeeld dat de smartphone is uitgespeeld

Op de valreep van 2020 deed LG nog een worp naar de titel “meest opvallende smartphone van het jaar“. Het bedrijf bracht de LG Wing op de markt. Dit is een smartphone die je uit kunt klappen, waardoor hij opeens de vorm van de letter T heeft. Je hebt als consument de mogelijkheid om op dat moment gebruik te maken van twee beeldschermen, waardoor het kijken van een video en WhatsAppen tegelijkertijd een eitje wordt. Alleen hoe tof dit op papier misschien ook lijkt, valt dit in de praktijk best wel tegen. Sterker nog: het laat zien dat we de smartphone, in zijn huidige vorm, volledig doorontwikkeld hebben.

Bedrijven redden het anno 2021 niet meer met simpelweg een normale smartphone. De toestellen moeten voorzien zijn van de krachtigste chip ooit gemaakt, het meest imposante beeldscherm en het grootste camerasysteem. De LG Wing is hier het bewijs van. De smartphone is over het algemeen gewoon goed, maar draagt een bijzonder aspect met zich mee: hij is uit de klappen. Door dit te doen krijg je toegang tot twee beeldschermen die je volgens LG kunt gebruiken in talloze situaties. Het ziet er op papier heel tof uit en ook in de praktijk weten de eerste paar dagen voor een wow-factor te zorgen. Alleen als dat gevoel een beetje gezakt is krijg je al heel snel door dat we te maken hebben met een gimmick. Want waar er verschrikkelijk veel mogelijkheden zijn met dit unieke scherm, gebruik je het in de praktijk nauwelijks.

LG Wing beeldscherm
Het opvallende beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het kijken van een video was nog nooit zo relaxed en ik moet heel eerlijk toegeven dat het bedienen van de camera ook erg handig werkt. Maar daar blijft het wel een beetje bij. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te bellen in de auto terwijl jij bezig bent met navigeren. Op het grote scherm is dan Google Maps te zien en op het kleine tweede scherm zijn de opties te vinden voor het telefoongesprek. In theorie erg handig, maar in de praktijk is er geen smartphonehouder die dit mogelijk maakt. En dat is inmiddels wel een beetje het verhaal geworden van de smartphone. Er zijn talloze manieren om op te vallen en er worden hele toffe dingen gedaan. Maar eigenlijk zijn we wel een beetje klaar als het op ontwikkeling van de smartphone aankomt.

De batterij blijft achter

Smartphones worden ieder jaar beter. Ze zijn veel krachtiger dan het vorige model die, in alle eerlijkheid, al onnodig krachtig was. Toestellen beschikken anno 2021 over 16GB aan werkgeheugen waar je met 8GB al meer dan goed zit. Ze zijn voorzien van WQHD+ beeldschermen waar een regulier OLED-paneel al fantastisch resultaat levert. En smartphones krijgen steeds meer lenzen in het camerasysteem en kunnen tot wel 100x inzoomen. Dat is erg fijn natuurlijk, maar hebben we dit echt nodig? Gebruiken we het echt veel in het dagelijkse leven? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar geavanceerde toestellen kosten inmiddels ook al snel meer dan €1000. De smartphone is doorontwikkeld. We zijn er. Krachtiger, mooier, sneller: het is allemaal erg leuk, maar hoeveel van dit soort verbeteringen hebben we nu echt nodig?

Het enige onderdeel waar er nog voldoende ruimte is voor ontwikkeling is de batterij. We zien steeds meer smartphones verschijnen met grotere accu’s. Zo testte we onlangs de nieuwe Motorola G9 Power die maar liefst drie dagen op een volle lading doet. Dat zijn stappen die we de afgelopen jaren zeker gemist hebben. Waar er veel bedrijven zijn die ervoor zorgen dat smartphones een stuk sneller opladen, zijn we daarnaast eigenlijk opzoek naar toestellen die langer mee gaan. Hoe lekker zou het zijn om je smartphone maar één keer per week op te hoeven laden?

LG Wing camerasysteem
Het Triple-camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Opvouwbaar de toekomst?

Bedrijven richten zich zeker op de ontwikkeling van de batterij, maar storten er niet alle energie en tijd in. Niet heel gek, want er moet ook naar de toekomst gekeken. En die toekomst ligt eerder bij opvouwbare smartphones, dan bij toestellen die op accugebied langer mee gaan. In de afgelopen twee jaar hebben we al aardig wat opvouwbare modellen voorbij zien komen. Waar we in het eerste jaar bijna alleen maar te maken hadden met prototypes, zagen we in 2020 een aantal volwaardige modellen verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de beste opvouwbare smartphone tot nu toe: de Samsung Galaxy Z Fold 2. Deze smartphone voelde aan alle kanten aan als een volwaardig product dat alleen nog op financieel gebied toegankelijker moet worden. Een weg die bedrijven als Samsung de komende jaren ook zeker in zullen slaan.

En wanneer deze smartphones daadwerkelijk goedkoper worden krijgen we naar mijn idee te maken met een serieuze productgroep.

LG Wing: kopen of laten liggen?

Het idee voor dit artikel ontstond nadat ik de LG Wing een aantal dagen geprobeerd had. Waar het de bedoeling was dat ik een review over deze telefoon zou schrijven, kwam ik op dit idee. De LG Wing is naar mijn idee namelijk echt een uitstekend voorbeeld van waar de markt op dit moment is. De beslissing of jij hem moet kopen ligt dan ook helemaal bij jou, want dit toestel is daadwerkelijk een kwestie van smaak.

Wie zin heeft in een opvallende smartphone die eens iets anders te bieden heeft dan alle andere modellen van de markt, die zit helemaal goed met het toestel. Het beeldscherm is ontzettend goed, de batterij neemt je lang mee op sleeptouw en ook het camerasysteem valt niet tegen. Maar goed, wie dat wil hebben heeft veel goedkopere opties. Dit is dus echt een smartphone voor de mensen die opzoek zijn naar iets bijzonders. Ben jij die persoon, dan raden we het toestel zeker aan.

Reageer op artikel:
LG Wing: hét bewijs dat we de smartphone inmiddels wel hebben uitgespeeld
Sluiten