5 buitenaardse feitjes over Lightyear, de nieuwe exclusieve film op Disney+

Films & Series Mark Hofman 3 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Vanaf vandaag is Lightyear, de veelbesproken Pixar-animatie met Chris Evans in de hoofdrol, exclusief te zien op Disney+. Geen tijd gehad om hem in de bioscoop te checken? Dan is dit de ultieme kans!

De situatie leent zich overigens ook uitstekend om je eens lekker bij te praten over de film. Precies om die reden zet Mark in dit artikel 5 heerlijke buitenaards goede feitjes voor je op een rij!

Lightyear vanaf nu exclusief te zien op Disney+

Laten we beginnen bij het begin: Lightyear is vanaf nu te zien op Disney+. Dat is lekker, want het is nog niet zo heel lang geleden dat de animatiefilm in de bioscoop verscheen. Op 15 juni 2022 kwam de langverwachte Pixar-film uit. Hoewel er veel te doen was over het ontbreken van acteur Tim Allen (later meer), was het concept van de film wel echt heel erg tof.

De film richt zich namelijk op Buzz Lightyear, het bekende personage uit Toy Story. Niet als stuk speelgoed, maar als het personage waar dat op gebaseerd is. Zie het als een episch achtergrondverhaal over het personage dat onze jeugd gemaakt heeft. Een gevoel dat, zodra je de trailer bekijkt, ook direct overkomt.

Hoe de gehele film is geworden kun je vanaf nu dus ook zien. Pixar valt onder Disney en dat komt heel goed uit voor mensen die de film niet in de bioscoop konden zien. Een kleine anderhalve maand nadat Lightyear op het witte doek verscheen kunnen abonnees van Disney+ nu ook genieten van de film. Een abonnement op de dienst kost je in Nederland 8,99 euro per maand. Voor meer informatie bezoek je de website van Disney+ zelf.

5 smeuïge feitjes over Lightyear

Goed. Lightyear is vanaf nu dus ook te zien op Disney+. Wat mij betreft reden genoeg om de film, samen met al het gedoe eromheen, nog eens in de schijnwerpers te zetten. En hoe kun je dat nu beter doen dan met feitjes? Ik ben gek op feitjes.

De volgende vijf dingen wist je mogelijk nog niet over Lightyear:

#1 Waar is Tim Allen?

Waar Lightyear ten tijden van de eerste trailer hoge ogen wist te gooien, was er ook al vanaf het eerste moment kritiek te vinden. Waar Tim Allen tot op heden altijd de stem van Buzz Lightyear insprak, kreeg Chris Evans voor deze rol de kans om het personage tot leven te brengen. Iets dat bij heel veel fans voor vraagtekens zorgde. Hoe kan Pixar een film produceren over een iconisch personage, zonder daar de oorspronkelijk acteur voor te gebruiken?

Tot drie weken geleden wisten we eigenlijk niet wat Tim Allen zelf van de hele situatie vond. Maar in een interview met Extra brak hij eindelijk de stilte. “Ik ben van het project weggebleven, omdat het niets te maken heeft met “mijn” Buzz Lightyear. Het heeft geen enkele connectie met het speelgoed en het is een beetje…ik weet het niet”, liet hij weten.

Al was dat niet de enige reden voor Allen om weg te blijven van de film. Een compleet nieuw team en nieuwe cast, zonder Tom Hanks die de stem van Woody inspreekt. “Het is Hanks en ik. Er is gewoon geen Buzz uit Toy Story zonder Woody.” Duidelijke taal, dus.

Disney Pixar Toy Story 4
JE BENT EEN POP (Afbeelding: Disney Pixar)

#2 Verwijzing naar de allereerste Buzz Lightyear

De film Lightyear draait overigens niet om Buzz alleen, maar ook om Darby: de beste vriendin van het personage. Op het pak dat ze draagt staat overigens de naam Tempus. Doet je misschien geen belletje rinkelen, maar het is wel een leuke verwijzing naar de allereerste Buzz Lightyear. In de documentaire Beyond Infinitydie zich richt op het ontstaan en het succes van het personage, leren we meer over de naam van het icoon.

Voordat Buzz Lightyear zijn naam kreeg werd er eerst gewerkt met een tijdelijke naam. Deze werd gebruikt bij pre-producties om het verhaal, en vooral de kwaliteit van de animaties, aan te tonen. Tempus from Morph is de naam die gebruikt werd voor de uiteindelijk Buzz Lightyear, waar Darby dus duidelijk naar vernoemd is.

#3 Dezelfde verjaardag

Hoewel Tim Allen niets met Lightyear te maken heeft, is er wel een overeenkomst tussen hem en Chris Evans. De twee acteurs zijn namelijk op exact dezelfde dag geboren: 13 juni.

Het enige verschil is dat Evans uit het jaar 1981 komt, waar Allen in 1953 geboren is.

#4 Lightyear leent van Monsters Inc.

Disney heeft er een handje van om verschillende films met elkaar te verbinden. Zo hebben we je een tijd geleden in onze oude videorubriek WANT Facts ook al laten zien. De video check je hieronder:

In Lightyear zit ook een grappige easter egg verwerkt. Zijn de zuurstoftanks je opgevallen? Ze komen rechtstreeks uit de film Monsters Inc.

#5 Pixar maakt een uitstapje

Met een gigantische bibliotheek denk is het lastig te bedenken dat een studio als Pixar bepaalde dingen nog niet vaak gedaan heeft. Toch is dat in het geval van Lightyear wel zo. Het is namelijk de allereerste spinoff die het ooit gemaakt heeft.

Daarbij is het ook pas de tweede prequel uit de handen van Pixar. De eerste dateert uit 2013 en had de titel Monsters University.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen