Waarom Elon Musk duizenden satellieten de ruimte inschiet

Wetenschap Jeroen Kraak 3 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Zakenman Elon Musk, bekend van Tesla en SpaceX, schiet als een gek raketten de ruimte in. Wat doen die raketten en waarom gebeurt het? Jeroen schoot als een raket door het verhaal (minpunten, Mark) en legt het je in dit artikel uit.

Elon Musk is de laatste maanden vooral in het nieuws vanwege Twitter. Hij wilde het bekende platform overnemen, maar uiteindelijk blies hij de deal toch af vanwege de hoeveelheid nep-accounts. Twitter is daar woest over en heeft een rechtszaak aangekondigd. Ondertussen is Elon Musk flink bezig met zijn andere grote speeltje: SpaceX.

Wat is Starlink?

Elon Musk kennen we natuurlijk als topman van Tesla. Toch is zijn grootste liefde SpaceX. De flamboyante miljardair zijn grote missie is om een kolonie op Mars te stichten. Om dat voor elkaar te krijgen is er echter geld nodig: heel veel geld. Daar heeft de ondernemer wat op gevonden: Starlink. Wij vertellen je alles wat je over de dienst moet weten.

Starlink is een systeem van duizenden satellieten die rond de aarde cirkelen. Dat doen ze op een afstand van zo’n 550 kilometer. Met die satellieten is het mogelijk om internet met hoge snelheid aan te bieden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een speciale ontvanger om het signaal te kunnen gebruiken. Daardoor is het ideaal voor mensen die in afgelegen gebieden wonen, waar geen zendmasten of internetkabels zijn.

De satellieten bevinden zich in de zogeheten in de low-orbit, waarmee ze lager hangen dan ‘normale’ satellieten. Dat doet SpaceX, omdat er via deze weg een betere connectie is. Tot nu toe hangen er 3000 satellieten in de lucht, maar het uiteindelijke doel is om daar 10.000 of 12.000 van te maken. Simpelweg, zodat de hele wereld een goede verbinding heeft.

Starlink SpaceX Elon Musk
Het uitzicht vanaf een Starlink satelliet. (Afbeelding: SpaceX)

Een flinke prijs

Het klinkt als een geweldig idee van Elon Musk en dat is het misschien ook, maar niet voor de meeste Nederlanders. Starlink is namelijk niet goedkoop. Een abonnement kost 99 euro per maand en daar blijft het niet bij. Je moet bijvoorbeeld ook nog een ontvanger aanschaffen die 639 euro kost. Flink duurder dan een abonnement bij providers als KPN en Ziggo, dus.

Inmiddels heeft Starlink zo’n 400.000 abonnees in 36 landen. Het dekt nu landen in Noord-Amerika, Europa en Australië. Het zijn natuurlijk de plaatsen waar het meeste geld te halen valt. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe de dienst het, met die hoge prijs, gaat doen in ontwikkelingslanden. Toch kan het volgens experts een belangrijke rol spelen in die regio’s, omdat ook scholen en ziekenhuizen gebruik van de dienst kunnen maken.

Ook kan Elon Musk natuurlijk over zijn hart strijken met Starlink en lagere prijzen vragen in ontwikkelingslanden. Zo stelde de miljardair Starlink beschikbaar in Oekraïne tijdens de oorlog. Het wordt dan ook gebruikt door Oekraïense strijdkrachten tegen de Russen. Het grote voordeel is dat gespreksverkeer niet verstoord kan worden, zoals dat bij normale radiosignalen wel kan.

Starlink Elon Musk
Starlink in de lucht. (Afbeelding: Wikipedia)

Kritiek op de dienst van Elon Musk

Starlink klinkt als een zege, maar er is ook weerstand tegen de plannen. Er zijn namelijk ook andere bedrijven die een zelfde soort dienst willen aanbieden. Een daarvan is bijvoorbeeld Amazon. Die twee partijen kunnen de low-level orbit flink druk maken met hun satellieten. Het nadeel: weinig zicht op sterren en vertroebeling van ons heelal. Kort gezegd: een ware nachtmerrie voor wetenschappers.

Daarnaast is er een grotere kans dat satellieten tegen elkaar aanbotsen of dat een ruimteschip of ruimtestation er bijvoorbeeld mee in aanraking komt. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties en schade. Te veel van deze schade kan ervoor zorgen dat de low-level orbit onbruikbaar wordt.

SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten aan magnetische ruimtestorm

Starlink en Elon Musk gaan verder

Ondertussen gaat de ontwikkeling van Starlink gewoon door. Zo is Starlink binnenkort toe aan de volgende generatie satellieten. Deze zijn groter dan de eerdere modellen en kunnen ongeveer tien keer zoveel data verwerken.

Het geld wat er met Starlink wordt verdiend gaat uiteindelijk in de zakken van Starlink. Daarmee kan het raketten ontwikkelen waarmee uiteindelijk naar Mars moet worden gevlogen. Mogelijk wil Elon Musk Starlink uiteindelijk afsplitsen van SpaceX door een gang naar de beurs. Het bedrijf moet volgens Elon Musk echter eerst winstgevend worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen