Vijf dingen die we nu al weten over de gloednieuwe iPhone 14

Smartphones Mark Hofman 4 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Het zal je niet ontgaan zijn: de nieuwe iPhone 14 staat voor de deur. Doorgaans introduceert Apple zijn nieuwe smartphones in september: de maand die over drie weken aanbreekt. Wat weten we al over de smartphones? Mark legt het je in dit artikel uit.

Geruchten, ze zijn er op het gebied van de iPhone 14 in overvloed. Nog geen dag nadat de huidige toestellen op de markt verschenen, begon de informatie al rijkelijk te vloeien. Waar deze destijds vrij globaal en onbetrouwbaar was, zijn er inmiddels berichten die een stuk dichter bij de waarheid liggen. Wat mij betreft een ideaal moment om je alvast wat over de toestellen te vertellen.

Vergeet het onderstaande overigens niet met een korreltje zout te nemen. De informatie is op dit moment nog niet officieel bevestigd.

#1 Zoveel kost de iPhone 14

Het belangrijkste onderdeel van de iPhone is doorgaans de prijs. Worden de nieuwe smartphones duurder, goedkoper of blijf je als consument hetzelfde betalen? Een vers gerucht schijnt licht op dat vraagstuk.

iPhone 14 Pro
Wordt dit de nieuwe iPhone 14 Pro? (Afbeelding: LetsGoDigital)

De informatie is afkomstig van een Koreaanse blogger op het forum Naver. In het bericht is te lezen dat de prijs van de iPhone 14 in de Verenigde Staten 799 dollar is. Dat zegt voor de Nederlandse consument op het eerste oog misschien niet heel veel, maar geeft meer prijs dan je zou verwachten. Dit is namelijk exact dezelfde prijs die op dit moment gehanteerd wordt voor de iPhone 13.

Wie dit jaar dus met het instapmodel iPhone 14 aan de haal wil gaan, moet naar verluidt dus wederom 909 euro betalen.

#2 Apple houdt nieuwe chip voor de Pro

Sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 is er één ding altijd hetzelfde gebleven: een verbeterde chip in een nieuw model. Daar brengt Apple in 2022, volgens Bloomberg-journalist Mark Gurman, overigens verandering in. De iPhone 14 en 14 Max zullen dit jaar over dezelfde A15 Bionic-chip beschikken als de huidige modellen. Wat dat betreft geen stap vooruit, dus.

Dat wil overigens niet zeggen dat er geen A16 Bionic-chip geproduceerd wordt. Deze is echter alleen beschikbaar in de iPhone 14 Pro en Pro Max. Iets dat te maken heeft met de komst van een 48-megapixel camera die de extra rekenkracht goed kan gebruiken.

Je hoeft er overigens niet vanuit te gaan dat de nieuwe iPhone 14 en 14 Max er qua rekenkracht niet op vooruit gaan. De twee toestellen zullen, ondanks het gebruik van dezelfde chip, gewoon op een upgrade kunnen rekenen. Hoe Apple dat precies doet zullen we in september te weten komen.

#3 Geen mini voor de iPhone 14

Sinds 2020 beschikken consumenten ook over de mogelijkheid om een mini-iPhone aan te schaffen. Onder de bijpassende naam mini keerde hiermee de compacte smartphone weer terug, zonder al te veel in te leveren op vermogen en kwaliteit. Waar het eerste model het nog moest doen met een beperkte batterij, is het model van 2021 al een stuk beter te noemen.

Toch lijkt Apple, gezien de tegenvallende verkoopcijfers, niet verder te gaan met het model. Gelukkig komt het bedrijf wel met een alternatief. Naast de reguliere iPhone 14 zal er ook een Max-model op de markt verschijnen. Precies dezelfde grootte als de Pro Max, maar dan met dezelfde specificaties als het instapmodel. Zal de grote smartphone beter aanslaan dan de kleine?

iPhone 13 vs 13 mini: wat is nu eigenlijk het grote verschil?

#4 Het einde van de grote notch

Over het einde gesproken: de iPhone 14 Pro en Pro Max nemen eindelijk afscheid van de grote notch. Je weet wel: die grote donkere landingsbaan die al sinds 2017 op de smartphones van Apple te vinden is. Waar hij vorig jaar een stukje kleiner werd, pakt Apple het dit jaar compleet anders aan.

Net als bij, inmiddels alle, Android-smartphones het geval is zal ook de iPhone met een hole-punch notch gaan werken. Al ziet hij er wel anders uit. De smartphone beschikt namelijk over een soort pilvormige inkeping, waar zowel de selfiecamera als de technologie voor Face ID zich bevinden.

Wie goed leest ziet overigens wel dat de verbetering alleen naar de Pro-modellen komt. Het blijft immers Apple, hè?

iphone 13 apple 14
De iPhone 13 heeft nog een notch (Afbeelding: Apple)

#5 Wanneer komt de iPhone 14 uit?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wanneer de iPhone 14 precies het daglicht zal zien. Een officiële datum is nog niet bekend, maar gezien de normale gang van zaken hebben we wel al een sterk vermoeden.

Normaal gesproken kondigt Apple de nieuwe iPhone op de tweede dinsdag van september aan. Behalve als het 11 september is, dan doen ze het niet. Maar goed, dat is dit jaar niet aan de orde. Als Apple zich aan de reguliere planning houdt zal 13 september de datum zijn waarop we de smartphones te zien krijgen. Vanaf dat moment weten we ook zeker wanneer het nieuwe model precies verschijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen