LinkedIn: gegevens 500 miljoen gebruikers online aan te schaffen

Apps Wesley Akkerman 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Kwaadwillenden verkopen de gegevens van ongeveer 500 miljoen accounts op LinkedIn. Het gaat om een hoop persoonlijke data van gebruikers. Het zakelijke sociale medium laat in een reactie weten dat het ook gaat om informatie die reeds openbaar is; informatie die dus al door veel mensen ingezien konden worden.

Eerder deze week verscheen er al een bericht online over het bestaan van een grote winkel waarin heel veel gebruikersgegevens van mensen op LinkedIn te koop aangeboden werden. Die gegevens worden aangeboden via een forum, dat niet bij naam genoemd wordt. Dat schrijft Cyber News.

Gegevens LinkedIn in de verkoop

Op dat forum biedt iemand de gegevens van ongeveer 500 miljoen mensen aan die actief zijn op het zakelijke netwerk. Als bewijs levert diegene een cache aan waarin de persoonlijke data van zo’n twee miljoen mensen in opgeslagen staan. Het is de bedoeling dat al die data verkocht wordt.

LinkedIn, Facebook, Twitter social media
Apps op je smartphone, waaronder LinkedIn (Afbeelding: Pexels)

Degene die verantwoordelijk is voor de gegevens en de winkel vraagt om een “four-digit $$$$ minimum price”. Voor een flink geldbedrag kun je dus toegang krijgen tot het volledige archief. Maar je kunt ook forumcredits te waarde van 2 dollar per stuk inleveren voor een kleine sample van die data.

Statement van het zakelijke netwerk

LinkedIn bevestigt het verhaal dat eerder gedeeld werd door Cyber News in een statement tegenover de website Gizmodo. Hoewel er nog onderzoek gedaan wordt, kan het bedrijf bevestigen dat het gaat om gegevens die reeds openbaar zijn. Ze worden wel samen met geaggregeerde data van andere sites aangeboden.

Op donderdag bracht het zakelijke netwerk een ander statement naar buiten op zijn eigen website. Daarin wordt vermeld dat er geen afgeschermde gegevens buitgemaakt zijn en dat hackers het platform niet binnengedrongen zijn. Desondanks reden om de komende weken weer alert te zijn op phishing.

Lek bij Facebook

Ongeveer een week geleden was het ook raak bij Facebook: toen ging het om het vrijgeven van persoonlijke informatie gekoppeld aan meer dan 530 miljoen accounts. Hier check je of jouw gegevens ook buitgemaakt zijn. Het gaat onder meer om je mobiele telefoonnummer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cyber News

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen