Logitech Touch Folio iPad Air: toegankelijk, stijlvol, maar niet optimaal

Tech Mark Hofman 17 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Heb jij onlangs de vierde generatie iPad Air aangeschaft en ben je opzoek naar een handig hoesje? Eentje die voorzien is van een trackpad en een toetsenbord, maar niet al teveel geld kost? Dan is de Logitech Touch Folio waarschijnlijk iets voor jou.

Met een verkoopprijs van €149,99 en het strakke uiterlijk is het hoesje op het eerste oog een prachtig alternatief voor het dure Magic Keyboard van Apple. Is dat ook de indruk die je krijgt, nadat je het hoesje een twee weken gebruikt hebt? Ik vertel het je in deze review.

Logitech Touch Folio voor de iPad Air

De iPad Air is een ontzettende handige tablet die voor de gemiddelde consument een uitstekend product is. Iets geavanceerder dan de achtste generatie iPad en simpeler dan de iPad Pro. Kortom: wie zin heeft om een iPad te gebruiken voor het kijken van content en op z’n tijd ook wat werk wil verrichten zit helemaal goed met deze tablet.

Wie van plan is om wat werk te verrichten op zijn nieuwe iPad Air doet er goed aan om een hoesje met toetsenbord en trackpad aan te schaffen. Je beste optie is het Magic Keyboard van Apple, maar de prijs van de accessoire staat totaal niet in verhouding met de prijs van je iPad Air. Iets wat bij de Logitech Touch Folio wel het geval is.

Logitech Touch Folio
Ziet er strak uit! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Stijlvol en makkelijk in gebruik

Wie de Logitech Touch Folio voor het eerst om zijn iPad Air doet zal direct opvallen dat de tablet er opeens stijlvoller uitziet. Het stoffen hoesje ziet er ongelofelijk goed uit en voelt ook stevig aan. Je hoeft je wat dat betreft geen zorgen te maken dat je iPad Air beschadigd raakt.

Dat heeft vooral te maken met de stevigheid van het hoesje. Door de rubberen randen en het stoffen hoesje zit je iPad Air als het ware ingepakt. Iets dat, zeker als het inpakpapier er op deze manier uitziet, een zeer groot voordeel te noemen is.

Logitech Touch Folio
Stijlvol! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Toetsenbord en trackpad erg prettig (maar…)

Het belangrijkste onderdeel van de Logitech Touch Folio is natuurlijk het toetsenbord met de daarbij behorende trackpad. Wie voor een soortgelijk hoesje wilt gaan doet dit waarschijnlijk omdat er gewerkt gaat worden op de iPad Air. Wat dat betreft kan ik je vertellen dat dit zeker een goede keuze zal zijn. Het is geen enkel probleem om lappen tekst te typen op dit toetsenbord, al zul je het begin even aan het formaat moeten wennen.

Wanneer je net op een laptop of een desktop hebt gewerkt zul je zien dat er aardig wat typfouten gemaakt worden. Je vingers zijn zoekende naar letters, maar wennen vrij snel aan de indeling. En wanneer dat het geval is zul je de Logitech Touch Folio als zeer prettig ervaren. Het toetsenbord voelt solide aan en de key travel is uitstekend.

Wat betreft de trackpad zit je overigens ook hartstikke goed. Het ondersteunt de gebaren die je van een Apple-apparaat gewend bent en is erg fijn in gebruik. Dankzij iPadOS 14, het besturingssysteem voor je tablet, is iPad Air uitstekend op deze manier te bedienen. Al zul je wel merken dat de trackpad een beetje traag is. Dat is geheel afhankelijk van je smaak, dus daar zou ik niet te zwaar aan tillen.

Wel is het goed om te weten dat het aanklikken van bepaalde opties wel echt met de linkerkant of de rechterkant van de trackpad moet gebeuren. Wanneer je in het midden drukt zul je zien dat je niet altijd de juiste opties selecteert. Dat is in principe geen ramp, maar wel even wennen voor mensen die normaal gesproken met een MacBook werken.

Logitech Touch Folio
Toetsenbord voelt top! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Niet helemaal optimaal

Over het algemeen is de ervaring met de Logitech Touch Folio erg positief. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat het hoesje voor je iPad Air niet optimaal is. Zo leent zo’n iPad met een hoesje zich bijvoorbeeld uitstekend voor werk dat onderweg moet gebeuren. Maar het beantwoorden van een mailtje in je auto zit er niet echt in.

Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat het aanhechtingspunt tussen je toetsenbord en je iPad Air slap is. Hierdoor is het toetsenbord naar achter te klappen als je gewoon rustig een filmpje wilt kijken, maar is het toetsenbord niet in iedere situatie te gebruiken. Even de iPad Air op schoot met het toetsenbord uitgeklapt zit er echt niet in.

Logitech Touch Folio
Je nieuwe werkstation? (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Logitech Touch Folio iPad Air: kopen of laten liggen?

De Logitech Touch Folio is het hoesje dat Apple zelf eigenlijk voor de iPad Air had moeten maken. Het is mogelijk om het Magic Keyboard aan te schaffen, maar voor €300 is deze simpelweg gewoon veel te duur. Mensen die ervoor kiezen om geen iPad Pro te nemen, maar voor de Air te gaan zullen geen trek hebben in een rekening van die grootte. Daarom is het zeker aan te raden om voor het model van Logitech te gaan.

Voor de helft van de prijs weet de Logitech Touch Folio je iPad Air te veranderen in een uitstekend werkstation. Het verwerken van tekst is uitstekend te doen, al hoef je niet te verwachten dat je zonder platte ondergrond lekker kunt werken. Is dat geen enkel probleem voor jou? Dan zou ik dit model zeker aanschaffen.

Hou je lekker wat geld over en kun je ook nog een Apple Pencil aanschaffen. Wat ik in deze samenstelling zeker aan zou willen raden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen