Lost in Random: unieke game met charme

Games Jelle van Es 21 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Soms heb je van die games waar je echt nauwelijks iets van heb gehoord of gezien voordat de game daadwerkelijk uitkomt. Dat had ik met Lost in Random, een game die door Electronci Arts wordt uitgegeven Het is een game die een soort donker sprookje vertelt en waarbij dobbelstenen een belangrijke rol speelt. Het is daarmee een game die overduidelijk iets anders doet dan dat je van grote games gewend bent, maar dat is misschien wel de kracht van de game.

Lost in Random speelt zich af in een wereld genaamd Random. Ooit was het een wereld waarin alles werd bepaald door de dobbelsteen te rollen, maar dat ligt alweer ver in het verleden. Vandaag de dag is er een Queen die over de wereld regeert. Zij heeft als enige een dobbelsteen, waarmee kinderen op twaalfjarige leeftijd moeten rollen om te bepalen wat hun rol in de wereld gaat zijn. Jij gaat daarbij aan de slag als Even, die ook een zusje heeft genaamd Odd. Wanneer zij een zes rolt met de dobbelsteen, wordt ze door de Queen meegenomen om daar aan het hof te dienen. Wanneer Even een jaar later bezoek krijgt van een spook, gaat ze op avontuur, op zoek naar haar zus en antwoorden. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Lost in Random Review

Lost in Random kent een unieke stijl

Het meest opvallende punt van Lost in Random is zonder twijfel zijn visuele stijl. Het doet een beetje denken aan een sprookje in de stijl van The Nightmare of Christmas. Het is een stijl die wat Brits overkomt. En dat is anders dan dat je gewend bent. Aan het begin moet ik er even aan wennen, maar op een gegeven moment kom je erin en begin je de stijl van de game te waarderen. Zeker voor iemand die op zoek is naar iets anders komt met deze game aan zijn trekken.

Visueel zeer opvallend (Afbeelding: Electronic Arts)

Het verhaal heeft vele lagen

De setting van Lost in Random is er één die interessant is. Het verhaal van de game kent vele lagen. Het begint met een wereld waarin het lot bepaalt wat voor leven je gaat krijgen. Dat is al een behoorlijke impact, maar daarna ga je nog vele andere personages tegenkomen die op hun eigen manier licht werpen op hoe de wereld in elkaar zit en wat daar aan gedaan kan worden. En als je er iets dieper naar kijkt, dan vind je je er ook nog wat kritiek op de huidige wereld en hoe die in elkaar zit. Al met al een verhaal om echt in te duiken.

Een verhaal met wat diepgang (Afbeelding: Electronic Arts)

Vechtsysteem is interessant

Daarbij maakt Lost in Random gelukkig gebruik van een interessant vechtsysteem. Aan het begin van elk gevecht moet je met de katapult op de zwakke plekken van vijanden schieten om vervolgens kristallen verzamelen. Die gebruik je weer om je dobbelsteen van energie te voorzien. Als je die hebt, dan werp je de dobbelsteen en kun je met een kaartsysteem verschillende aanvallen inzetten. Ook moet je goed rekening houden met de aanvallen van vijanden en op tijd wegduiken. Op die manier vertraag je de tijd en zet je dus weer de aanval in. Het vechtsysteem is zodoende uniek, maar ook zeker vermakelijk.

Knok er op los (Afbeelding: Electronic Arts)

Voel hier en daar wat oud aan

Er zijn genoeg punten om enthousiast te worden van Lost in Random. En het is ook fijn dat de game voor een relatief klein prijsje van dertig euro in de winkel wordt gelegd. Toch wil ik wel een minpunt aanstippen. Dit is namelijk een game die hier en daar wat ouderwets aanvoelt. En dan met name op het gebied van het platformen. Het irriteerde me echt heel erg dat je soms duidelijk ergens naar toe kon gaan door van een platform af te springen. Maar dan heb je te maken met een onzichtbare muur. En dan moet je dus verder gaan om uiteindelijk bij de desbetreffende trap te komen en daarnaar beneden te klimmen. Zo zijn er wel meer van dit soort voorbeelden en dat is gewoon jammer.

Platform-elemente hier en dar wat oud (Afbeelding: Electronic Arts)

Lost in Random is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

De beste Nintendo Switch Games – september 2021

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen