De maffia gaat digitaal en richt zich nu ook op jouw e-mailadres

Apps Wesley Akkerman 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kwaadwillenden die phishing gebruiken om privégegevens te ontfutselen zijn daar vaak succesvol in. Daarom is het niet gek om te zien dat de maffia die tactiek nu ook toepast. De laatste jaren gebruikt de criminele organisatie uit Italië steeds vaker digitale middelen voor fraude, geld witwassen, drugs verhandelen en meer.

Dat blijkt uit een persbericht van Europol, de Spaanse politie en de Italiaanse politie. Europol en Eurojust, het agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken, rolden een bende op die gelieerd is aan de maffia. De bende hield zich bezig met allerlei online criminele activiteiten.

Maffia ook online actief

De bende hield zich onder meer bezig met phishing en sim-swapping. Daardoor zijn honderden mensen opgelicht. In het afgelopen jaar heeft het de maffia zo’n tien miljoen euro opgeleverd aan illegale fundering. Dat geld werd dan witgewassen op allerlei manieren, bijvoorbeeld via opgerichte bedrijven die leeg staan.

Phishing voicemails
Illustratie van phishing (Afbeelding: Pixabay)

In totaal zijn er 106 mensen opgepakt. Dat gebeurde voornamelijk in Spanje, maar ook in Italië. In totaal is er zestien uur besteed aan het doorzoeken van huizen en zijn er 118 bankrekeningen bevroren. Verder zijn er talloze elektronische apparaten, 224 creditkaarten, simkaarten, POS-systemen en een marijuanaplantage in beslag genomen.

Bende beschikte over experts

De bende beschikte over een aantal computerexperts. Die experts maakten websites voor phishing en het uitvoeren van cyberfraude. Daarnaast waren er recruiters actief die op zoek waren naar ‘ezels’, voor het witwassen van het geld. Ook waren er cryptocurrency-experts aanwezig die zich daarmee bezighielden.

De meeste verdachten uit de bende hebben dus banden met de Italiaanse maffia. De operatie vond plaats op het Spaanse eiland Tenerife, waar de bende het voor elkaar kreeg dat slachtoffers naar hen geld overmaakten. Nu duidelijk is dat de maffia dus ook dergelijke, digitale middelen inzet, is het de vraag welke andere, grote criminele organisaties zich hiermee bezighouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Europol

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen