De Mac bestaat 40 jaar: de computer waarmee Apple echt groot werd

Tablets, Laptops & Computers Jeroen Kraak 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoewel we Apple tegenwoordig vooral kennen als de maker van de iPhone, begon het allemaal met de doorbraak van de Mac. Nu, veertig jaar later, maakt de computer nog steeds deel uit van het assortiment. Wat maakt deze computer zo populair?

De MacBook, iMac, Mac Studio, ze zijn allemaal gebaseerd op die ene computer van veertig jaar geleden: de Macintosh, oftewel de Mac.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de Macintosh niet de eerste computer van Apple was. Het was eigenlijk de betaalbare opvolger van de Apple Lisa, die zelf weer kwam na de Apple II.

Van Macintosh naar Mac

Terwijl de Lisa door zijn hoge prijs geen succes werd, werd de Macintosh een kaskraker. De opvallende naam kwam uit de koker van Jef Raskin, die de grafische interface van de Macintosh ontwierp en hem vernoemde naar zijn favoriete appel.

Het succes van de Mac (oftewel Macintosh) is te danken aan het feit dat Apple zich altijd heeft weten te vernieuwen. Denk aan de iconische eerste iMac, die er compleet anders uitzag dan de concurrentie. Of denk aan de MacBook, bekend om zijn lange accuduur.

De Mac bestaat 40 jaar: de computer waarmee Apple echt groot werd
De eerste Macintosh. (Afbeelding: Wikipedia)

Ook nu blijft het bedrijf vernieuwen door bijvoorbeeld zelf computerchips te bouwen. Vrijwel alle huidige Macs draaien op Apple Silicon in plaats van Intel. Indrukwekkend is ook dat de prestaties enorm goed zijn.

De Mac biedt ook andere voordelen ten opzichte van andere computers. Hij werkt optimaal samen met de iPhone en andere Apple-apparaten. Met Handoff kun je bijvoorbeeld een taak op het ene apparaat starten en naadloos doorgaan op het andere. Bovendien kun je de iPhone als webcam gebruiken en via Universal Clipboard een afbeelding kopiëren van je iPhone en deze direct plakken op je Mac.

De toekomst

Er lijkt nog lang geen einde te komen aan de Mac. Hoewel Apple zich nu richt op de Vision Pro, lijkt een laptop of andere computer nog steeds onmisbaar. Het blijft het ideale apparaat om mee te werken.

Volgens geruchten heeft Apple nog veel in petto voor de Mac. Zo lijkt het bedrijf in de toekomst ook zijn eigen internetchips te willen maken en zullen de schermen steeds geavanceerdere technologieën bevatten.

Ook dit jaar kunnen we nieuwe modellen verwachten, draaiend op de M3-chip van Apple. Verwacht worden onder andere nieuwe MacBook Air-modellen, een Mac Mini, Mac Studio en Mac Pro.

Hoe Apple wil dat de Mac je toekomstige gaming pc wordt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen