Hoe robotscheidrechters vanaf 2024 Major League Baseball overnemen

Tech Mark Hofman 1 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Major League Baseball heeft in Nederland wel aardig wat fans, maar gigantisch is de sport niet. Toch is de Amerikaanse honkbalcompetitie vanaf 2024 één van de meest interessante om te kijken.

Tegenover ESPN vertelde Rob Manfred, de grote baas van de MLB, deze week dat het de sport keihard wil innoveren. Niet met andere spelregels, maar met robotscheidsrechters. Welkom in de toekomst!

Major League Baseball met robotscheidsrechters

Automated Ball-Strike System: dat is hoe het systeem, dat over twee jaar in stadions in de gehele Verenigde Staten te vinden zijn, gaat heten. Makkelijker gezegd zijn dit gewoon robotscheidsrechters die het spel, als het goed is, sneller laten verlopen. Al is dat zeker niet de enige reden dat er naar de technologie gegrepen wordt. De afgelopen jaren is er veel commentaar geweest op de scheidsrechters van de Major League Baseball. Het idee erachter is dus niet alleen snelheid, maar ook zeker nauwkeurigheid.

Hoe de software en hardware precies ingezet gaan worden is overigens nog niet bekend. Het kan zijn dat de scheidsrechters volledig verdwijnen óf dat ze hulp krijgen. De Major League Baseball zal de technologie op dit gebied bijvoorbeeld als reviewsysteem kunnen gebruiken. Dat is op dit moment het beste te vergelijken met de VAR in het voetbal. Waar er bij dat systeem de mens nog een grote rol speelt, zal dat onderdeel robots kunnen gebruiken.

Een goede voorbereiding

Het nieuws zal voor veel onbekenden van de sport als een verrassing komen. Toch heeft de oplettende fan de afgelopen jaren al kunnen zien dat de Major League Baseball deze kant op zou bewegen. In de afgelopen jaren zijn de robotscheidsrechters al getest bij kleinere competities. Daar leek het vooral heel veel voordeel op te leveren en het spel eerlijker te laten verlopen.

Wanneer de eerste Tesla-robot volgens Elon Musk op gaat staan

Uiteraard zullen er fans zijn die, net als bij voetbal, niet zitten te wachten op het systeem. Toch heeft de Major League Baseball iets aantrekkelijks nodig om een jonger publiek aan te spreken. Rob Manfred hoopt in ieder geval dat dit één van de manieren is waarop dat doel behaald kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen