Mark Zuckerberg niet heel eerlijk over wie je WhatsApp berichten kan lezen

Apps Mark Hofman 7 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dat er zorgen zijn over de veiligheid van WhatsApp, sinds Facebook de chat-app heeft overgenomen, is niet heel vreemd. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft op gebied van privacy niet zo’n hele goede reputatie, ondanks het feit dat de CEO van het bedrijf tegen het Amerikaanse Congres het tegendeel probeerde te bewijzen.

Helaas lijkt het er nu sterk op dat Mark Zuckerberg, tijdens het gesprek met de Senaat, niet helemaal eerlijk is geweest. De end-to-end versleuteling van WhatsApp is volgens een onderzoek van ProPublica namelijk niet zo waterdicht als dat het bedrijf dat zelf doet voorkomen.

Whatsapp-versleuteling minder waterdicht dan gedacht

In 2016 maakte WhatsApp bekend dat het gebruikmaakt van end-to-end encryptie om de consument te beschermen. Dat houdt in dat het gesprek aan twee kanten versleuteld wordt, waardoor alleen de verzender en de ontvanger toegang krijgen tot het gesprek. Mensen van buitenaf, of het nu gaat om legale of illegale praktijken, kunnen dus simpelweg niet zien wat er gaande is. Iets dat Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, ook beweerde tegenover de Amerikaanse Senaat. Alleen lijkt hij niet helemaal eerlijk te zijn geweest.

WhatsApp Android
WhatsApp op je iPhone. (Afbeelding: Unsplash / Adem AY)

In een nieuw artikel van ProPublica wordt duidelijk dat er meer dan duizend werknemers zijn aangenomen om door de content van gebruikers te gaan. Dit doen de werknemers met speciale Facebook software, die zowel gemarkeerde berichten als berichten gevonden door de AI kan scannen. Inmiddels hebben werknemers al door miljoenen berichten van WhatsApp zitten struinen en daar lijkt het niet bij te blijven. Op deze manier kunnen ook foto’s en video’s bekeken worden.

Nu is het wel een feit dat Mark Zuckerberg niet heel eerlijk is geweest over de versleuteling van WhatsApp, maar is het ook niet zo dat werknemers de hele dag met je mee lezen. Er zit dus wel een nuance in het hele verhaal.

Geen contentmoderatie, wel bescherming

Je krijgt misschien het idee dat er dus constant iemand met je mee zit te lezen en dat je WhatsApp-gesprekken volledig te zien zijn. Dat is overigens niet het geval. Volgens Facebook zelf is het zo dat het bedrijf niet aan contentmoderatie doet, maar zijn er wel degelijk teams die “de ergste misbruikers van het platform” achterna zitten. Die teams kunnen niet de hele gesprekken zien, maar alleen de berichten die gemarkeerd worden door gebruikers of kunstmatige intelligentie.

WhatsApp pakt eeuwenoude privacyfeature aan (en het werd eens tijd)

Ondanks de nuance is dit wel het zoveelste voorbeeld van hoe Facebook te werk gaat. Het maakt wat dat betreft niet uit of het nu om Instagram, Messenger of WhatsApp gaat. En dat is precies waar mensen, toen de chat-app in 2014 overgenomen werd, bang voor waren. Niet geheel onterecht, blijkt nu weer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen