Op deze manier helpen vulkanen bij het onderzoeken van Mars

Wetenschap Sam Dille 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe test je een machine die is ontworpen om op Mars te werken? Een team van de Universiteit van Arizona heeft het antwoord. Ze gebruikt namelijk de lavastroomvelden van IJsland om nieuwe concepten voor drones en rovers uit te testen.

Het RAVEN-project (Rover Aerial Vehicle Exploration Networks) heeft een subsidie ​​van NASA ontvangen om te onderzoeken hoe lucht- en grondvoertuigen kunnen samenwerken om gebieden op Mars te verkennen. De huidige systemen bevatten ruimtevaartuigen die langs een planeet vliegen of eromheen draaien; Landers die astronomen richting één plaats op een planeet sturen en rovers die zich aan de oppervlakte kunnen verplaatsen.

Het RAVEN-project

“Met RAVEN voegen we‘ fly ’toe aan die lijst,” zegt RAVEN-teamleider Christopher Hamilton in een verklaring. “En niet alleen dat. Het hele concept is echt gericht op het bouwen van nieuwe technologie voor twee robots die samenwerken aan een buitenaards lichaam. We gaan kijken hoe een rover en een drone kunnen samenwerken om zo’n missie te realiseren.”

De eerste helikopter die op een andere planeet vliegt zal binnenkort samen met de Perseverance-rover op Mars landen. Ze gaan onderzoeken of verkenning vanuit de lucht mogelijk is. Als het lukt, opent dit mogelijkheden voor systemen zoals RAVEN. Een van deze mogelijkheden is een klauw die aan een drone is bevestigd. Dit kan worden gebruikt om monsters te nemen en deze voor analyse naar een rover terug te sturen. Ook kan zo’n ruimteklauw helpen bij het opruimen van de atmosfeer.

Vulkaangebieden lijken sprekend op Mars

Voordat deze prototypes naar Mars vertrekken, moeten ze natuurlijk uitvoerig getest worden op aarde. Daarvoor komt IJsland om de hoek kijken. De lavastroomvelden daar bevatten nieuwe gebieden die pas onlangs zijn ontstaan ​​door vulkaanuitbarstingen. Het is daarom ongerept en heeft amper planten of een bovengrond. De perfecte locatie voor een testmissie.

“Wat het voor ons vooral interessant maakt, is dat de lava in een zanderig gebied was ligt. Dit lijkt erg op hoe sommige terreinen van Mars eruit zien”, aldus Hamilton.

Vulkanische velden kunnen worden gebruikt om de manoeuvres van rovers over ruw terrein te testen. De velden hebben namelijk ze soortgelijke rotsen op andere planeten. Het idee is dat allereerst een drone naar buiten vliegt en het gebied verkent. Vervolgens identificeert hij een veilig pad en geeft dit door aan de rover. Deze tactiek is vooral belangrijk bij de zoektocht naar leven op andere planeten. Dit komt doordat de meest interessante plaatsen om naar sporen van leven te zoeken gebieden zijn rond vulkanen. Vulkanen zijn natuurlijk gevaarlijke gebieden, dus een ervaren drone en rover komen goed te pas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen