Marvel en Disney+ pakken bizar record met korte monsterfilm

Films & Series Dennis Mons 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Marvel heeft vriend en vijand verrast met de korte film Werewolf by Night, gericht op mensen die Halloween vieren of van ouderwetse horrorfilms houden. Zowel critici als publiek zijn enorm te spreken over de monsterfilm op Disney+ en het scoort absurd hoge cijfers. Maar waarom, en wat betekent dit voor Marvel? WANT-redacteur Dennis Mons duikt op de materie.

Filmliefhebbers zijn er in alle kleuren van de regenboog: maar filmliefhebbers die vooral zwart/wit griezelfilms waarderen, zijn in kleinere getalen. Daarom is het ook zo dapper dat Marvel/Disney een bizar project online heeft gegooid deze week. En als fan van het obscure genre: het is fantastisch.

Werewolf by Night is niet Disney, noch Marvel

Deze film is een héle vreemde eend in de bijt. Er zijn een aantal subgenres binnen het Marvel-universum zoals superhelden, magie, kwantumfysica: maar nu dus ook monsters. En Werewolf by Night kan wel eens de aftrap zijn van menige spin-offs in dat laatste genre.

werewold by night, disney, mavel
Als je deze hebt, ben je een baas. (Afbeelding: Marvel)

Werewolf by Night duurt slechts 54 minuten maar tikt alle doosjes aan wat liefde voor het monstergenre betreft. Het gaat over een groep jagers die uitgenodigd wordt om in een afgesloten doolhof te jagen op een klassiek monster. Saillant detail: een van de jagers ís een monster en het andere monster is lief #Ted.

Ouderwetse pracht

Het is niet verwonderlijk dat Werewolf by Night zulke hoge cijfers scoort. Het krijgt op de gerenommeerde website Rotten Tomatoes 91% van critici en 93% van fans. Dat is een ongekende score die weinig Marvel-projecten voor elkaar hebben gekregen.

Het is dan ook een aubade aan vroege monsterfilms zoals Nosferatu, Frankenstein uit 1910, maar ook de heerlijke bagger die Ed Wood maakte met Plan 9 from Outer Space. Ook is de transformatie van Jack, de hoofdrolspeler die verandert, een knikje naar de beste weerwolffilm ooit: An American Werewolf in London.

werewolf by night, marvel, disney
Klassieke weerwolf. (Afbeelding: Disney)

Ik geef Marvel een groen lichtje

In de filmindustrie bestaat er het begrip green light. Dat betekent dat projecten gefilmd mogen worden. En wat mij betreft neemt Marvel een volgende stap. Qua monsters in Marvel comics is er veel te halen: Morbius en Blade zijn vampieren. En technisch gezien zijn The Lizard (Spider-Man), Manphibian, Frankencastle, Groot en Godzilla ook monsters (ja, Goji-Man was ooit onderdeel van Marvel). Er zijn meer groene lichten nodig, wat mij betreft. Thor versus Godzilla? Ja.

Oktober wordt dus weer een fijne maand voor liefhebbers van horrorfilms. We krijgen sowieso nog Wednesday, Halloween Ends, Jeepers Creepers Reborn, Grimcutty, Hellraiser reboot en Terrifier 2.

Dus Marvel: heb de ballen om meer van deze franchises in huis te halen. Regisseur Michael Giacchino van Werewolf by Night verdient de touwtjes in handen en kan ineens een stukje Marvel-superhelden-het-zal-wel afbreken om iets nieuws te maken met monsters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen