Spider-Man 2 is het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame

Game reviews Mark Hofman 23 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Insomniac Games wist in 2018 de harten van alle Marvel-fans te veroveren met een meesterwerk van een game. Marvel’s Spider-Man 2 is het vervolg op dat meesterwerk en man, het is gewoon nog beter.

De afgelopen twee weken ging Mark helemaal los met de game voor de PlayStation 5. Het resultaat: dit is geen recensie, maar een lofzang op het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame.

Marvel’s Spider-Man 2 vervolgt een meesterwerk

Na het spelen van Marvel’s Spider-Man (2018) en Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (2020) gebeurde iets unieks. Mijn brein zocht niet naar iets nieuws, niet naar iets baanbrekends, maar puur en alleen naar meer van hetzelfde. En geloof me: ik haat meer van hetzelfde.

Insomniac Games wist me echter op een hele bijzondere manier te raken. De ontwikkelaar vertelt het welbekende verhaal van Marvel’s superheld op geheel eigen wijze en gooit daar ook nog eens fantastische gameplay tegenaan.

Spider-Man 2 is het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame
(Afbeelding: Insomniac Games)

Na de intrigerende aanpak van iconische schurken als Doctor Octopus en de succesvolle introductie van Miles Morales, is het niet gek dat fans zitten te wachten op wat men nog meer in petto heeft.

Het resultaat is de kennismaking met Kraven the Hunter, Harry Osborn, Venom en nog veel meer personages. En dat terwijl je dit keer niet alleen met Peter Parker of Miles Morales speelt. Op papier wordt al duidelijk hoe geweldig deze game is voor de fans.

En dan moet het spel überhaupt nog beginnen.

Een kneitergoed verhaal

Het is lastig om te vertellen wat Spider-Man 2 zo goed maakt zonder daar ook maar enige vorm van spoilers in te gooien. De game zit namelijk vol met aangrijpende momenten en elementen die je misschien niet zo snel had verwacht.

Spider-Man 2 is het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame
(Afbeelding: Insomniac Games)

Toch ga ik mijn best doen, want die verrassende elementen zijn de helft van het plezier. Het enige wat je wat mij betreft hoeft te weten is dat Marvel’s Spider-Man 2 een iets minder emotioneel verhaal heeft dan het eerste deel en een stuk meer actie bevat.

Insomniac doet dit, zeker door de verhalen van Peter Parker en Miles Morales te combineren, fantastisch. Het verhaal sleept je vrijwel vanaf de eerste minuut in het digitale New York City en laat je daarna ook niet meer los.

Laat ik het zo zeggen: in de loop der jaren hebben we een hoop Spider-Man-films gekregen waar ik als fan erg van kon genieten. Maar als er een aanpak is die ik dolgraag in de bioscoop zou willen zien, dan is het deze wel. Zo goed is het.

Marvel’s Spider-Man 2 is meer van hetzelfde

De gameplay van het spel is echter ook goed, al is dat niet heel moeilijk gezien het praktisch hetzelfde aanvoelt als het eerste deel.

Spider-Man 2 is het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame
(Afbeelding: Insomniac Games)

Je slingert in je veel te strakke spandexpak (want dat is wat het is) door een waanzinnig New York en probeert, tussen het hoofdverhaal door, de straten te ontdoen van criminaliteit, zoals een echte Spider-Man betaamt.

Er zijn zijmissies die voortbouwen op de vorige games, unieke missies die je kort kunt spelen en nieuwe aparte uitdagingen. Denk aan het verzamelen van Spider-bots, het nemen van foto’s of het aanpakken van kwaadaardige personages die met het hoofdverhaal te maken hebben.

De combinatie tussen Miles Morales en Peter Parker, die elkaar zo nu en dan ook helpen, is eigenlijk het enige wat we echt nieuw kunnen noemen. Marvel’s Spider-Man 2 doet inderdaad meer van hetzelfde, en dat is wat mij betreft ook meer dan prima.

Upgraden tot je een ons weegt

Wat echter wel anders aanvoelt, is het upgradesysteem. Naast het vrijspelen van unieke outfits voor zowel Peter als Miles, is het nu bijvoorbeeld ook mogelijk om het uiterlijk van die pakken aan te passen met andere kleuren.

Spider-Man 2 is het perfecte vervolg op de perfecte superheldengame
(Afbeelding: Insomniac Games)

Door de combinatie van de twee karakters is ook het vaardigheidsboom-systeem iets uitgebreider. Je kiest niet alleen voor een nieuwe vechtvaardigheid voor Miles of Peter, maar kunt ook voor beide helden kiezen. Dit resulteert in sneller slingeren door de stad of algemene vaardigheden binnen het vechtsysteem.

Wat ik persoonlijk ook gaaf vind, is dat je, naast de standaard upgrades voor gadgets, gewoon net iets meer tijd kunt besteden aan het voorzien van het pak van je superheld van de meest geavanceerde technologie.

Al met al sluiten ook de upgrades uitstekend aan op het verhaal, succes en plezier dat gepaard gaat met Marvel’s Spider-Man 2.

Marvel’s Spider-Man 2 is het perfecte vervolg

Plezier. Dat is precies wat het is. Marvel’s Spider-Man 2 had te maken met torenhoge verwachtingen, maar gaat daar uitstekend mee om. De kans dat elke fan van de twee voorgaande games zich vermaakt met dit nieuwe deel is 200%.

@wantnl

De slechtste game van 2023 is hier 🥲 #lordoftherings #gollum #games #kingkong #skullislandriseofkong

♬ origineel geluid – WANT

De kans dat die persoon meer kan genieten van het lichtelijk verbeterde (en grotere) New York, de kleine nieuwe elementen en het verhaal is net zo groot.

Persoonlijk vond ik Marvel’s Spider-Man (en Miles Morales) de perfecte superheldengame. Marvel’s Spider-Man 2 is dat, wat mij betreft, het perfecte vervolg op.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen