Deze mensen hebben geen werk en dat is te wijten aan de smartphone

Smartphones Lisanne Beijen 4 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Camera’s op smartphones worden steeds beter. Zelfs wie geen oog heeft voor compositie en belichting kan met een nieuwe high-end iPhone of Samsung smartphone een briljante foto maken. Hierdoor is er in sommige situaties minder vraag naar fotografen om een (belangrijk) moment vast te leggen. Door de populariteit van digitale fotografie is er ook minder behoefte aan afgedrukte foto’s. Die belanden immers in een schoenendoos op zolder. Digitale foto’s belanden op de camera roll van onze smartphones, en o ja, op social media.

Deze ontwikkelingen hebben verstrekkende gevolgen voor wie voor de tijd van smartphones en social media hun brood verdienden met fotografie. Dit geldt ook voor lokale fotografen in India, die voorheen hun geld verdienden met het maken van foto’s voor toeristen.

Can I take your photo, please?

Wie 10 jaar geleden als toerist in Barsana, een historische stad in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, rondliep, kwam daar ongetwijfeld lokale fotografen tegen. Zeker in en rondom de bekende Shri Radhna Rani tempel; een van de belangrijke spirituele historische bouwwerken en toeristische trekpleisters van de stad.

Op deze, en veel andere populaire locaties in India en in andere landen, verdienden lokale fotografen hun kost door nationale en internationale toeristen op de locatie te fotograferen. Deze fotografen namen foto’s en printten die vervolgens af om direct mee te kunnen geven aan de toerist.

Tegenwoordig zie je dit soort lokale fotografen veel minder in Barsana en op andere toeristische locaties. Dit is te wijten aan het groeiende aantal smartphone-eigenaren. Een foto voor iemand maken en die vervolgens afdrukken als herinnering aan het uitje, is een overbodig beroep geworden. Een foto maken op een smartphone is namelijk zo gepiept, en kost niets.

Barsana tempel
Barsana (Afbeelding: Locationscout)

Fotografen worstelen om rond te komen door smartphone

BBC publiceerde onlangs een video waarin fotografen in Barsana vertellen over hoe zij zijn beïnvloedt door de opkomst van smartphones. In de video vertelt een van de fotografen dat ze vroeger achterna gezeten werden door toeristen die wilden dat ze een foto van hen maakten. Anno 2021 zijn de rollen omgekeerd: de fotografen proberen aandacht te krijgen van toeristen, maar zij zijn niet geïnteresseerd.

Een gevolg hiervan is dat fotografen die ooit een stabiel inkomen verdienden met dit werk, nu moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. En dan te bedenken dat een ‘stabiel inkomen’, voor de tijd van smartphones, ook minimaal was. Een maandsalaris dat kleiner is dan jij en ik betalen voor een paar koppen koffie. En dat is vaak een maandsalaris waarvan niet één persoon moet rondkomen, maar waarvan meerdere monden moeten worden gevoerd.

Taj Mahal Agra smartphone
De Taj Mahal in Agra is nog zo’n locatie waar lokale fotografen ‘overbodig’ worden (Afbeelding: Pexels / Prince Lakra)

De toekomst van dit soort fotografen ziet er somber uit. Vandaag de dag is men minder geïnteresseerd in afgedrukte foto’s. Die kun je namelijk niet op social media plaatsen. Daarnaast heeft, volgens onderzoek van Bankmycell, zo’n 89 procent (!) van de wereldbevolking een smartphone.

Waarom je zou betalen voor een foto als je zelf een camera (in je smartphone) op zak hebt? Misschien niet omdat je de foto zelf niet kunt maken, maar wel zodat een fotograaf zijn hoofd boven water kan houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen