Microsoft Edge komt met een super duper veilige modus

Tech Wesley Akkerman 18 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Microsoft rolt momenteel de experimentele Super Duper Secure Mode voor de Microsoft Edge-browser uit, zodat browsen veiliger wordt. De naam van de gloednieuwe functionaliteit staat nog niet vast. En het kan overigens zijn dat Microsoft de functie schrapt, wanneer blijkt dat die niet aan de eisen voldoet in de praktijk.

De Super Duper Secure Mode richt zich op de Just in Time-compilator en introduceert tegelijkertijd beveiligingsmitigaties. Onderzoek naar Just in Time (JIT) wijst uit dat dit computerprogramma verantwoordelijk was voor bijna 45 procent van alle CVE’s (Common Vulnerabilities and Exposures) in 2019. Ook misbruiken andere aanvallen bugs in de compilator in meer dan vijftig procent van de gevallen. JIT uitschakelen zorgt dus voor een flinke afname als het gaat om aanvallen.

Super duper veilige modus in Microsoft Edge

JIT uitschakelen binnen Microsoft Edge heeft wel impact op de prestaties. Microsoft denkt dat het gros van de gebruikers hier echter niets van zal merken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in sommige gevallen de prestaties niet achteruitgaan, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Microsoft Edge-logo
Microsoft Edge-logo. (Afbeelding: Microsoft)

Als het gaat om het laden van pagina’s, dan kun je soms zelfs een verbetering van 9,5 procent opmerken. Maar het kan ook de andere kant opgaan: dan treedt er een vertraging op van 16,9 procent. Het is ook afhankelijk van de pagina. Het geheugengebruik schommelt ergens tussen de 4,6 en -2,3 procent, terwijl het energieverbruik ligt tussen de 15 en -11,4 procent.

De functie activeren

De Super Duper Secure Mode is nu beschikbaar als experimentele vlag binnen Edge Canary, Dev en Beta. Om die te activeren, doe je als volgt:

  1. Ga naar edge://flags/#edge-enable-super-duper-secure-mode.
  2. Zet de experimentele vlag op Enabled.
  3. Herstart Microsoft Edge.

Ondertussen blijft Microsoft sleutelen aan de veilige modus, dus het kan zijn dat er nog onderdelen ontbreken. Je kunt de functie ook bedienen met een knop binnen de instellingen van de browser, maar daar moet je wel wat voor doen.

  1. Ga naar edge://flags/#edge-saya.
  2. Zet de vlag op Enabled.
  3. Herstart de browser.

Je vindt de nieuwe knop dan onder Instellingen > Privacy, zoeken en services > Beveiliging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ghacks

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen