Microsoft wekt je na de dood weer tot leven met behulp van deze techniek

Apps Sam Dille 17 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Na je dood online blijven leven. Het klink misschien heel abstract, maar het is dichterbij dan je denkt. Microsoft is namelijk bezig met het ontwikkelen van een methode zodat je na je dood verder kan leven als chatbot. Tijd om eens wat verder in dit project te duiken.

Microsoft heeft recent een patent aangevraagd met de intrigerende mogelijkheid om mensen als het ware digitaal te reïncarneren als chatbot. Dit betekent dat nabestaanden na je overlijden virtueel met je kunnen blijven chatten.

Als chatbot blijf je virtueel in leven

Chatbots worden normaal gesproken getraind door gesprekken van een brede groep mensen te analyseren. Zo leert de virtuele robot grammatica aan en weet deze hoe hij moet reageren. Met Microsoft’s nieuwe methode ontwikkelt de chatbot zich op basis van gesprekken die de overleden persoon heeft gevoerd. Op deze manier wordt de chatbot een replica van de overledene.

Microsoft Windows Android apps
Microsoft (Afbeelding: AFP / Drew Angerer)

Het systeem gebruikt sociale data, zoals afbeeldingen, spraakgegevens, posts op sociale media, en geschreven brieven. Op basis van deze gegevens maakte de chatbot een ​​profiel van een persoon aan.

“De sociale gegevens kunnen worden gebruikt om een ​​speciale index te creëren van de persoonlijkheid van een specifiek persoon”, aldus het patent. “Deze speciale index kan worden gebruikt om een ​​chatbot te trainen om te praten en te communiceren in een bepaalde persoonlijkheid.” De chatbot kan zelfs klinken als een echt persoon. “In sommige aspecten kan de chatbot een stem van een specifiek persoon nabootsen met hulp van opnames en geluidsgegevens”, aldus het patent. Bovendien kan de chatbot met 2D of 3D beelden een overledene virtueel nabootsen.

Nog veel onduidelijkheden

Het idee om mensen te reïncarneren als chatbots is een gevoelig onderwerp dat voor veel discussies zorgt. Uiteraard zijn er allerlei privacy problemen die nog niet besproken zijn. Er is slechts een pantent bekend over de technische werking van de chatbot. Zo is het niet bekend of mensen bijvoorbeeld het recht krijgen om zich af te melden voor het systeem. Daarnaast weten we niet of de familieleden van de overledene kunnen voorkomen dat anderen hun overleden dierbaren in chatbots veranderen. Er moet dus nog wel wat uitgezocht worden.

Ben je benieuwd naar meer innovatie op het gebied van tech? Bekijk dan onze CES pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen