Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Windows 10 irritatie eindelijk verleden tijd na nieuwe update

Met een aankomende update voor Windows 10 pakt Microsoft eindelijk een grote irritatie aan. De update verhelpt een vervelend probleem waar vooral mensen die met meerdere monitoren werken tegenaan lopen. Het besturingssysteem zal de app-iconen op het desktop niet meer zomaar verplaatsen, wanneer de update later dit jaar beschikbaar is.

Mocht je een Windows-gebruiker zijn die meerdere monitoren aan z’n laptop of computer gekoppeld heeft, dan ben je ongetwijfeld bekend met het volgende probleem. Wanneer je de hardware uit de slaapmodus haalt, dan heeft het besturingssysteem de apps op het desktop zonder jouw toestemming verplaatst. Als je dit elke dag moet corrigeren, dan snappen we dat het heel vervelend kan worden.

Microsoft lost irritant Windows 10 probleem op

In de afgelopen jaren zijn er manieren gevonden om dit probleem te omzeilen, maar vrijwel elke Windows-gebruiker heeft hier wel een keer mee te maken gekregen. Daarom is het goed om te zien dat het bedrijf dit probleem eindelijk adresseert en ook voor je oplost, middels een aankomende update voor Windows 10.

Windows 10 11 van Microsoft
Windows 10 van Microsoft (Afbeelding: Microsoft)

In een onlangs gepubliceerd blogbericht laat Michelle Xiong weten dat dit probleem aangeduid wordt als Rapid Hot Plug Detect (Rapid HPD). Dit zorgt ervoor dat gekoppelde monitoren, via de DisplayPort, het eerder beschreven gedrag kunnen vertonen. Xiong is programmamanager van het grafische team.

Problemen met externe monitors

Het probleem doet zich vooral voor bij Windows-laptops met een tweede scherm of extra monitor die diep in de slaapmodus geraakt is. Windows denkt dan dat de monitor niet meer gekoppeld is en verplaatst vervolgens al je app-iconen naar het laptopscherm. Je moet die apps dan zelf, handmatig, terugzetten.

Windows 10 gaat er na update anders uit zien dankzij nieuwe iconen

Het is nog niet duidelijk wanneer de Windows 10 update precies verschijnt voor iedereen. Windows-testers kunnen in elk geval al aan de slag met de nieuwe mogelijkheden en moeten daarvoor minstens buildversie 21287 op hun hardware hebben staan. De verwachting is dat de update ergens in oktober aanstaande arriveert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Microsoft

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!