Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 29 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

China zet belangrijke eerste grote stap in ruimteoorlog

China heeft een grote stap gezet in haar ruimtevaartplannen. Het heeft haar core module voor een eigen ruimtestation gelanceerd.

Tianhe is nu in de ruimte. Het is de core module van het nieuwe ruimtestation wat China aan het bouwen is. Als alles volgens plan verloopt moet het station eind volgend jaar helemaal compleet zijn. Daarmee geeft China serieus gas om een ruimtegrootmacht te worden.

NASA en SpaceX werken samen voor bouw ruimtestation bij maan

China is al langer bezig in de ruimte

Als alles volgens plan verloopt is dit het twaalfde object dat mensen een thuis in de ruimte kunnen noemen. De eerste was de Salyut 1 van Rusland en tegenwoordig hebben we natuurlijk het internationale ruimtestation ISS.

Dat China nu met een eigen ruimtestation komt is natuurlijk de volgende stap voor China om zich te bewijzen als grootmacht. Het land is al bezig met de bouw sinds 2011 nadat het Amerikaanse congres een wet goedkeurde om de Verenigde Staten om geen contact te hebben met het Chinese ruimtevaartprogramma. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen.

Toch is dit niet het eerste ruimtestation van China. Eerder had het al Tiangong 1 dat vier jaar dienstdeed. In 2016 werd het contact daarmee verloren en twee jaar daarna crashte het in de oceaan. In dat 2016 kwam het overigens ook met Tiangong-2, dit was een test voor het ruimtestation dat deze maand is gelanceerd.

China Tianhe ruimtestation
De lancering trok veel bekijks. (Afbeelding: STR / AFP)

Een goede concurrent voor het ISS

Natuurlijk is het logisch om het nieuwe Chinese ruimtestation te vergelijken met het ISS. Het exemplaar van China heeft een kwart van de grote van het ISS en heeft 3 modules. In totaal kunnen er drie Chinezen verblijven. Het station bevindt zich op 370 kilometer hoogte van de aarde. Daarmee ligt het 30 kilometer lager dan het ISS. In totaal heeft het 5 docking ports waarbij in de toekomst raketten kunnen worden aangesloten.

Zoals gezegd bestaat het ruimtestation uit drie delen waarvan Tianhe de eerste is. Later komen Wentian en Mengtian bij waar wetenschappelijk onderzoek in kan worden gedaan. China stelt deze ook beschikbaar voor internationaal onderzoek.

Wil je de lancering terugzien? Dat kan hieronder. Normaal is China niet zo open over hun ruimteprogramma, maar dit ruimtestation is ook voor een deel prestige. Het lijkt dan ook dat China de ruimteoorlog aangaat met de Verenigde Staten zoals vroeger Rusland deed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!