Meer Midsommar? Deze gruwelijke films over cults kijk je op Netflix

Films & Series Rik Claessen 26 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Cults, sektes, noem het zoals je wilt. Akelig, angstaanjagend en hartstikke realistisch. Net als Midsommar kijk je deze films over cults op Netflix.

Midsommar is op Netflix het schoolvoorbeeld geworden van hoe een horrorfilm moet zijn. Spannend, interessant, absurd en fantastisch geregisseerd. Het is een van de populairste films van filmhuis A24. Een enge film waar niks bovennatuurlijks aan te pas komt.

Want in Midsommar draait het allemaal om een vreemde cult. Ook in het echt duiken er regelmatig verhalen op over cults of sektes, de ene nog vreemder dan de andere. Het is dus een perfect onderwerp voor een gruwelijke film. Gelukkig heeft Netflix meer van dit soort films te bieden dan alleen Midsommar.

Dit zijn de bizarste films over cults op Netflix

Van satanistische cults tot andere vreemde religieuze aanhangers. Wat deze films op Netflix goed doen, is de kijker langzaam maar zeker dieper in de wereld van de sektes meetrekken. Dit zijn absolute aanraders.

The Ritual

Wie genoot van de omgeving waarin Midsommar zich afspeelt, zou nog eens groot fan kunnen worden van The Ritual. Deze Netflix Original speelt zich af in het Scandinavische landschap. Mooie bergen, glooiende heuvels en onheilspellende bossen. Een prachtige omgeving, vinden ook de personages in The Ritual.

Een groep vrienden besluit om op trektocht door dit landschap te gaan. Eenmaal diep in de bossen komen ze vreemde symbolen tegen. Daarmee is het begin van het einde ingeluid.

Meer Midsommar? Deze gruwelijke films over cults kijk je op Netflix
(afbeelding: Netflix)

Apostle op Netflix

Een vrij ondergewaardeerde film op Netflix: Apostle is een steengoede film die je de stuipen op het lijf jaagt. In veel films over cults ervaren de personages een gevoel van isolement, ze zijn op een of andere manier afgesloten van de buitenwereld. In Apostle is dat wel heel letterlijk: onze hoofdpersoon zit gevangen op een eiland.

Hij is daar niet zomaar. De hoofdpersoon is op zoek naar zijn zus die met een groep religieuzen naar een eiland is vertrokken. En ja je raadt het al: die groep religieuzen zijn onderdeel van een cult. Het is een film met een trage opbouw, maar dat is het allemaal waard op het eind.

Meer Midsommar? Deze gruwelijke films over cults kijk je op Netflix
(afbeelding: Netflix)

Incantation

Hoe eng Midsommar ook is, er komt niets bovennatuurlijks aan te pas. Dat is niet het geval bij deze Netflix Original. Incantation heeft het allemaal: spoken, mythes en cults. Incantation is ook nog eens een ‘found footage film’. Dat betekent dat heel de film eruit ziet alsof het met een hobbycamera is gefilmd.

Er zijn meerdere momenten in de film dat je nekharen recht overeind gaan staan. De kijker meenemen in de akelige en onplezierige sfeer van een cult is precies wat Incantation perfect doet. Aanrader.

Netflix zet een letterlijke vloek op zijn kijkers met deze horrorfilm
(Afbeelding: Netflix)

The Babysitter op Netflix

Écht eng is The Babysitter niet. Het is wel een heerlijke parodie op horrorfilms uit de jaren ’80 en ’90, uiteraard met ‘cults’ als hoofdthema. Het is een Netflix-film die makkelijk wegkijkt en zeker een indruk op je achterlaat.

Een jongen van twaalf bouwt een goede band op met zijn babysitter. Alleen wanneer blijkt dat deze ‘oh zo geweldige’ babysitter onderdeel is van een moordlustige cult, heeft de hoofdpersoon meer problemen dan zijn bedtijd alleen.

(afbeelding: Netflix)

The Silence

Een wereld die geplaagd wordt door blinde monsters die jagen op luidruchtige prooi. Het lijkt op het plot van A Quiet Place. Toch doet The Silence van Netflix het nét ietsje anders. Ja, de monsters lijken een beetje op die uit A Quiet Place. De toevoeging van een cult maakt deze film toch erg anders en des te spannender.

The Silence wordt vaak overgeslagen in het rijtje cultfilms door zijn fantasieachtige monsters. Toch is het een hartstikke vermakelijke film die zeker weten de moeite waard is. Het is leuk om te zien hoe het thema ‘cult’ gecombineerd wordt met een post-apocalyptische wereld.

Meer Midsommar? Deze gruwelijke films over cults kijk je op Netflix
(afbeelding: Netflix)

Van Winnie the Pooh tot Bambi: deze Disney-films worden bloederige horrors

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen