Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Apple 12 dec 2014
Leestijd: 3 minuten

Mooie HTML-handtekening in Mail

Je zou denken dat je met een simpele knip-en-plak-beweging een hippe HTML-handtekening onder al je met Apple Mail verzonden e-mail hebt staan. Helaas, als je wilt dat het er altijd goed uitziet, komt er wat meer bij kijken. Code-knutselaars en terminal-tijgers, opgelet!

Verschillende mailprogramma’s en besturingssystemen gaan namelijk verschillend om met handtekeningen en voor je het weet lezen je vrienden, familie en collega’s <em><strong>dit soort <font color=”red”>zaken</font></em></strong> onderaan je e-mail. Met dank aan Matt Coneybeare laten wij zien hoe je het in OS X Yosemite kunt voorkomen.

 1. In Apple Mail ga je naar Voorkeuren > Handtekeningen en maak je een tijdelijke handtekening met willekeurige inhoud. Geef hem een logische naam. Deze handtekening vervang je straks voor de HTML-versie.
Mail voorkeuren
 1. Verbind de tijdelijke handtekening met een van je e-mailaccounts door deze van de tweede kolom op de naam in de eerste kolom te slepen.
Sleep de handtekening naar de linker kolom
 1. Sluit het Voorkeuren-venster, bewaar de wijzigingen en sluit Apple Mail.
 2. Maak een html-pagina met je gewenste handtekening in je favoriete tekstbewerker. Bijvoorbeeld TextWrangler of Yosemite’s eigen Teksteditor. Let erop dat wanneer je Teksteditor gebruikt, je in platte tekst-modus zit (Opmaak > Converteer naar platte tekst) en dat slimme quotes uitstaan. Gebruik niet Microsoft Word, Dreamweaver of enige andere ‘slimme editor’, omdat deze je eigen code manipuleren, waardoor je handtekening waarschijnlijk niet goed wordt weergegeven. De html-pagina mag geen <html>-, <head>- of <body>-tags hebben en alle opmaak moet met inline css gemaakt zijn. Houd de html-code verder simpel (div, span, img, a, en dergelijke). Gebruik je een afbeelding, zorg dan dat deze op internet gehost is en dat je de hele url opneemt. Hier vind je voorbeeldcode van Matt om je op gang te helpen. Dit is wat ik ervan heb gemaakt.
 3. De tijdelijke handtekening wordt bewaard in een map waar je niet zomaar met de Finder komt. De plek van de map is ook verschillend afhankelijk van of je iCloud en iCloud Drive wel of niet gebruikt. Weet je niet precies wat je gebruikt? Kijk dan bij Systeemvoorkeuren > iCloud. Ben je ingelogd, dan gebruik je iCloud. iCloud Drive is in gebruik wanneer het is aangevinkt.
 4. Open vervolgens het handtekeningbestand in Teksteditor door in Programma’s/Hulpprogramma’s Terminal te starten, één van de volgende regels te plakken en op Enter te drukken.

iCloud Drive:
open -a TextEdit ~/Library/Mobile\ Documents/com~apple~Mail/Data/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

iCloud zonder iCloud Drive:
open -a TextEdit ~/Library/Mobile\ Documents/Mail/Data/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

Zonder iCloud:
open -a TextEdit ~/Library/Mail/V2/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

 1.  Heb je eerder handtekeningen in Mail gemaakt, dan openen er meerdere Teksteditor-vensters. Zoek het venster waarin de tekst van je tijdelijke handtekening staat. Laat je niet afleiden door de extra code en metadata die Mail automatisch heeft toegevoegd.
 2. Selecteer alles na de regel die begint met Mime-Version.
Selecteer de tijdelijke handtekening met de code tot en met de body-tags.
 1. Verwijder de geselecteerde code en plak op die plaats je eigen HTML-code erin en bewaar het bestand.
De nieuwe HTML-code in het .mailsignature-bestand geplakt.
 1. Wanneer je nu in Mail een nieuwe mail begint, kun je de handtekening testen, aanpassen in Teksteditor, opslaan en opnieuw testen.
Het resultaat in Mail
 1. De laatste stap sla je over wanneer je iCloud gebruikt. Gebruik je iCloud niet, dan moet je je handtekeningbestand nog beveiligen om te voorkomen dat Mail hem overschrijft. Klik hiervoor op de bestandsnaam in de titelbalk van Teksteditor en vink ‘Beveiligen’ aan.
Beveilig het bestand wanneer je iCloud niet gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!