[REVIEW] Motorola Moto G8 Plus: budgetsmartphone Plus

Smartphones Dominick Vietor 6 dec 2019
Leestijd: 6 minuten

Sinds het begin van de Moto G-lijn staan de budgetsmartphones van Motorola bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding en soms verrassende features. Inmiddels zijn we toe aan de achtste generatie Moto G, met de Moto G8 Plus als het paradepaardje. Maakt deze budgetsmartphone net zoveel indruk als zijn voorvaderen? WANT zoekt het uit in deze Motorola Moto G8 Plus review.

Eigenlijk is het recept sinds de eerste Moto G niet erg veranderd. De Moto G8 Plus heeft goede specificaties voor een budgetsmartphone, maar vooral ook schone en goed geoptimaliseerde Androidsoftware. Dat laatste zorgt ervoor dat die specificaties niet alleen op papier goed staan, maar ook vertaald worden naar een goede gebruikservaring in de praktijk. Precies waar het bij andere toestellen in het budgetsegment nog weleens fout gaat.

Ook andere Moto G-tradities zijn aanwezig. Denk aan een behuizing die deels bestand is tegen water en stereospeakers. Twee zaken die je niet vaak tegenkomt in een goedkopere smartphone, maar deze Motorola wel mooi aan boord heeft. Wie onze recente vergelijking van de beste budgetsmartphones gelezen heeft, zal alvast weten dat dit alles ervoor zorgt dat de Motorola Moto G8 Plus een van de beste toestellen in zijn klasse van het moment is. In deze review lees je daar alles over.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Kleurrijk ontwerp

Gekleurde achterkanten van smartphones zijn we anno 2019 wel gewend. Kleurverloopjes op de achterkant ook. Meestal is er dan ook nog een behouden zwarte of grijze versie beschikbaar. Dat geldt niet voor de Moto G8 Plus: die kun je krijgen in blauw of rood. Beiden met een verloop van helder naar donker. Ik moet wel zeggen dat je de blauwe variant die ik getest heb ook prima als zwarte versie met een subtiel verloop naar blauw zou kunnen zien; laat je dus niet afschrikken omdat het te toestel kleurrijk zou zijn.

Motorola Moto G8 Plus review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Uiterlijk is het ontwerp verder niet zo bijzonder. De G8 Plus heeft een groot 6,3-inch scherm met een druppelnotch en een vrij kleine rand aan de onderkant. Het toestel is helemaal van plastic, maar het is afgewerkt alsof de zijkant van metaal en de achterkant van glas is. In die achterkant zit een flinke rits camera’s en een opvallend Moto-logo dat dienstdoet als vingerafdrukscanner verwerkt.

Motorola Moto G8 Plus review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT

Functioneel zit het ontwerp erg goed in elkaar. Sowieso is het fijn dat de Moto G8 Plus gewoon een audiojack heeft. Verder is ‘ie deels beschermd tegen water. Je moet er niet mee gaan zwemmen, maar je hoeft ook niet bang te zijn dat hij verzuipt als het flink regent. Tot slot heeft de Moto G8 Plus stereospeakers. Dat betekent dat hij een stuk beter klinkt dan de gemiddelde middenklassesmartphone.

Degelijke hardware

De hardware van de Moto G8 Plus is eigenlijk precies zoals je mag verwachten in deze prijsklasse. De Snapdragon 665-chipset is gekoppeld aan 4GB werkgeheugen. Daarmee presteert de smartphone ruim voldoende. De vrij lichte software zorgt ervoor dat hij met lichtere taken snel voelt, en als je wat zwaarders wilt doen zul je ook niet snel in de problemen komen.

Het 6,3-inch scherm heeft een full HD+ resolutie en is een lcd-paneel. Het is misschien jammer dat Motorola niet voor een oledscherm heeft gekozen, maar dat geldt voor de meeste smartphones in deze klasse. Bovendien scoort het scherm van de G8 Plus met mooie levendige kleuren en een goede witbalans duidelijk bovengemiddeld voor zijn klasse.

Motorola Moto G8 Plus review notch
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Opvallend puntje: waar de Moto G7 Plus duidelijk voorliep op de markt met zijn 27 watt-snellaadfunctie, heeft Motorola voor de G8 Plus een stapje terug gedaan. Deze nieuwe Moto G laadt met maximaal 15 watt op. Jammer, maar gelukkig staat er tegenover dat de batterij gegroeid is van 3000mAh in de G7 Plus naar 4000mAh in deze G8 Plus. Dat is lekker veel, en je zult nooit moeite hebben om de dag door te komen.

Schone software

De software is een duidelijk voordeel van de Moto G8 Plus. Hij draait niet op Android One, maar komt daar wel redelijk in de buurt. Motorola heeft een paar toevoegingen gedaan tegenover de standaard Android-interface. Die zijn over het algemeen erg fijn. Mijn persoonlijke favoriet: je kunt schudden om de zaklamp aan te zetten. Typisch zo’n feature die niet heel spannend klinkt, maar je wel mist als je hem opeens niet meer hebt. Verder is er bijvoorbeeld een always-on-display toegevoegd en waarschuwt de standaard klokwidget je als het binnenkort gaat regenen.

Motorola Moto G8 Plus screenshot software
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Dat de Moto G8 Plus geen Android One draait betekent wel dat je minder updates krijgt. Google belooft voor Android One twee jaar upgrades en drie jaar beveiligingsupdates; Motorola trekt daar een jaar vanaf. Een jaar upgrades en twee jaar beveiligingsupdates dus. Dat is vrij standaard voor een middenklasser, maar Motorola heeft het potentiële voordeel wat dat betreft wel laten liggen.

GoPro inside

De camera van de Moto G8 Plus heeft twee ‘gewone’ lenzen en een bijzondere derde lens. Dat is een groothoeklens die dienstdoet als een soort GoPro. Motorola heeft ‘m een kwartslag gedraaid en voorzien van stevige (softwarematige) beeldstabilisatie. Samen levert dat het labeltje action-cam op. Best een leuke toevoeging, hoewel ik het erg jammer vind dat je met de groothoekcamera geen foto’s kunt maken. Dat was wat mij betreft nuttiger geweest dan een filmfunctie die wat beter afgestemd is op het maken van actieve filmpjes.

Motorola Moto G8 Plus review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De hoofdcamera heeft een resolutie van 48 megapixel en doet eigenlijk erg goed zijn werk. Hij voegt standaard pixels samen en maakt 12-megapixelfoto’s, het is helaas niet mogelijk om een 48-megapixelfoto uit de sensor te persen. Gelukkig hebben de gemaakte 12-megapixelfoto’s wel erg veel details en zijn ze mooi van kleur. Er is een nachtmodus aanwezig die best goed resultaat neerzet. Hoewel de G8 Plus in het donker nog altijd niet briljant scoort doet hij het wel beter dan veel andere budgettoestellen.

Achter de derde lens gaat een 5-megapixel dieptesensor schuil, die moet helpen met het maken van portretfoto’s. Die mag je vergeten, want hoewel de portretmodus van de G8 Plus aardige resultaten neerzet scoort hij niet duidelijk beter dan smartphones zonder zo’n extra sensor. Net als alle andere toestellen met dieptesensor, trouwens. De 25-megapixel selfiecamera en 4K-filmfunctie van de G8 Plus scoren allebei best goed.

Motorola Moto G8 Plus review conclusie

Een fijne gebruikservaring, een relatief goede camera en een fraai en waterafstotend design. Wat wil je nog meer in een budgetsmartphone? Eigenlijk niet zo heel veel, zou ik zeggen. Toch voegt de Motorola Moto G8 Plus nog wat leuke extra’s toe, zoals stereospeakers en een actioncam. Dat alles zorgt ervoor dat deze smartphone voor de €270 die hij kost gewoon heel erg goed is.

Motorola Moto G8 Plus review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het betekent trouwens niet dat de Moto G8 Plus perfect is. Zo zou ik het fijn hebben gevonden als de snellaadfunctie van zijn voorganger behouden was gebleven. Dat de groothoekcamera alleen kan filmen en geen foto’s schiet is een rare keuze en tot slot is de Moto G8 Plus niet de krachtigste smartphone in zijn klasse.

Maar goed, dat zijn allemaal kleine puntjes die zeker niet afdoen aan het prima totaalpakket van de Moto G8 Plus. Ben je een casual gebruiker die meer geeft om een fijne praktijkervaring dan om de beste specs? En wil je niet teveel uitgeven voor je volgende smartphone? Dan is de Motorola Moto G8 Plus misschien wel de beste keuze op dit moment.

Enthousiast geworden? Je kunt de Moto G8 Plus onder andere hier kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen