NASA en ESA delen indrukwekkende foto’s van botsende sterrenstelsels

Wetenschap Sam Dille 8 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

In de ruimte komt het wel eens voor dat twee verschillende sterrenstelsels met elkaar botsen. Dit zorgt voor spectaculaire lichtshows waaruit miljoenen sterren ontstaan. NASA en de Hubble-ruimtetelescoop van het European Space Agency (ESA) hebben een aantal beelden van deze botsingen vrijgegeven.

ESA heeft de beelden vrijgegeven om het begin van het nieuwe jaar te vieren. Over het onderzoek zei het bureau zei afgelopen donderdag in een verklaring: “Deze systemen zijn uitstekend om de vorming van sterrenclusters onder extreme fysieke omstandigheden te onderzoeken.”

Tientallen gloednieuwe foto’s van sterrenstelsels

De sterrenstelsels hebben allemaal verschillende codes, om ze van elkaar te onderscheiden. Bovendien is in veel van deze stelsels nog een teken van hun verleden terug te zien. ESA beschrijft sterrenstelsel NGC 3256 als eigenaardig en vervormd. NGC 3690 is daarentegen een “sterrenfabriek” en de afbeelding van NGC 6052 toont twee sterrenstelsels die nog steeds in botsing zijn. Dit klinkt allemaal nogal abstract, maar je zult het waarschijnlijk beter begrijpen als je naar de foto’s kijkt.

Sterrenstelsel NGC 3256
Sterrenstelsel NGC 3256 ligt zo’n honderd miljoen lichtjaar van de aarde af. (Afbeelding: NASA)

De Hubble Imaging Probe of Extreme Environments and Clusters (HiPEEC), is het onderzoek dat deze beelden opleverde. Het onderzoek was gericht op sterclusters in melkwegstelsels. De Hubble keek naar wat er met hen gebeurde als ze samenkwamen. De botsingen zorgen voor de vorming van nieuwe sterren.

Sterrenstelsel NGC 3690
Sterrenstelsel NGC 3690 is een echte ‘sterrenfabriek’. (Afbeelding: NASA)

Loodzware sterren

“De Melkweg vormt sterclusters met massa’s die 10 duizend keer zo zwaar zijn als onze zon”, zei ESA. “Dit is niet te vergelijken met de massa’s van de sterclusters die zich vormen in botsende melkwegstelsels, die miljoenen keren de massa van onze zon kunnen bereiken.”

Sterrenstelsel NGC 6052
Sterrenstelsel NGC 6052 is nog steeds in botsing

Hoewel de versmeltingen dramatisch kunnen zijn voor sterrenstelsels, kunnen toeschouwers op aarde de prachtige nasleep veilig bekijken. Dat allemaal dankzij de scherpe ogen van de Hubbletelescoop.

Bekijk alle foto’s van de Hubbletelescoop hier.

Ruimteonderzoek

Benieuwd naar wat voor ruimteonderzoek er is gedaan in 2020? Lees hier alles over negen indrukwekkende ruimteontdekkingen die je waarschijnlijk heb gemist.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen