NASA schiet kattenfilmpje miljoenen kilometers de ruimte in en dit is waarom

Ruimtevaart Sam Dille 26 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Met een grappig kattenfilmpje schiet je raak in bijna elke groepschat. Tegenwoordig zijn de filmpjes ook in de ruimte populair. NASA streamde recent namelijk een filmpje van een kat naar de aarde. Maar waarom eigenlijk?

De 15 seconden durende clip van Taters de kat werd via lasers verzonden. De kat achtervolgt op het filmpje daarom, geheel in stijl, een laserstraal. Beelden van de Taters legden miljoenen kilometers af.

Taters is de kat van een medewerker van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Californië. Maar waarom werd zijn filmpje eigenlijk de ruimte in gelanceerd? Dat zit zo.

Het kattenfilmpje van NASA

De video werd op 13 oktober geüpload naar een ruimtevaartuig. Dat ruimtevaartuig werd op 11 oktober gelanceerd met de Falcon Heavy-raket van SpaceX. De raket werd afgeschoten vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Volgens NASA werd het kattenfilmpje op 19 miljoen mijl afstand van de aarde verzonden. Dat is gelijk aan zo’n 31 miljoen kilometer.

De video werd ontvangen door de enorme Hale-telescoop. Die staat in het Palomar-observatorium, waar hij werd gedownload. Van daaruit werd het naar de JPL gestreamd en in realtime afgespeeld. Het duurde slechts 101 seconden voordat de video de aarde wist te bereiken.

 

Taters was onderdeel van een belangrijke missie

De schattige kat maakte deel uit van de Deep Space Optical Communications (DSOC) -missie van NASA. De ruimteorganisatie keek naar hoe communicatie in de ruimte makkelijker kan verlopen. Gewone radiosignalen hebben namelijk moeite om veel gegevens over grote afstanden te versturen. Dus ze zoeken naar betere manieren om dat te doen op hogere overdrachtssnelheden.

Pam Melroy, adjunct-beheerder van NASA, zegt dat deze prestatie hun toewijding aan communicatie in de ruimte onderstreept. De missie laat zien dat er in de toekomst veel mogelijkheden zijn op dit gebied. NASA hoopt dan ook dat het kattenfilmpje de manier van communiceren in de toekomst zal veranderen.

7 buitenaardse feitjes over de ruimte die we altijd al hadden willen weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen