NASA zoekt een ingewikkelde oplossing voor een simpel huishoudklusje

Wetenschap Jeroen Kraak 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

We wassen wekelijks onze kleding, maar in de ruimte is dat niet zo simpel. NASA doet nu onderzoek hoe dat nog beter kan.

Bij ruimtereizen denken we vooral aan de technische snufjes. Hoe hard gaat de SpaceX-raket en wat kunnen we allemaal op het ISS ontdekken? Voor de praktische zaken is vaak minder aandacht, maar toch zijn deze belangrijk. Zo vroeg NASA al eerder aan mensen om mee te denken over toiletten in de ruimte. Nu richt het zich op de was doen.

NASA wil niet de vuile was buitenhangen

NASA heeft een Space Act Agreement ondertekent met P&G. Het bedrijf moet helpen met de ontwikkeling van techniek en praktische oplossingen om de was in de ruimte te doen. Dat doet het met dochterwasmiddelmerk Tide, die moet gaan zorgen dat alle kleren spic en span zijn.

Was in de ruimte wordt belangrijk, aangezien ruimtereizen steeds langer gaan duren. Het doel van NASA is om naar Mars te reizen en Elon Musk hoopt er zelfs een kolonie te stichten. Het is voor de astronauten zelf en collega’s wel zo fijn als die niet elke dag dezelfde kleding aan hoeven.

Zo gaat het er nu aantoe

Op dit moment is er nog geen wasmachine aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Astronauten dragen nu nog kleding totdat het vies wordt en gooien het dan weg. Door herbevoorrading van ruimteschepen komen astronauten die langdurig daar verblijven aan genoeg kleding. Voor een langdurige NASA-missie naar Mars waarbij de ruimtereis mogelijk maanden duurt, is dat natuurlijk geen oplossing.

Om het mogelijk te maken om te wassen in de ruimte moet P&G kijken naar verschillende problemen. Zo is er maar een beperkte hoeveelheid water en moeten de ingrediënten veilig zijn. Water wordt op dit moment in de ruimte hergebruikt en mogelijk kunnen schadelijke chemicaliën in het nieuwe waspoeder dat proces dwarszitten.

Om te kijken of het allemaal werkt gaat P&G in 2022 verschillende experimenten in het ISS uitvoeren. Zo wil men te weten komen hoe de stabiliteit van reinigingsingrediënten in de ruimte is. Ook kijkt het naar een was-droogcombinatie voor toekomstige NASA maan- en Marsmissies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen