NASA’s rover landt vandaag op Mars en is hier live te zien

Wetenschap Jeroen Kraak 18 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is een drukke tijd op Mars. Eerder kwam de Chinese Marsrover al aan op de rode planeet en nu is het de beurt aan NASA.

Het is de ideale tijd om naar Mars te gaan. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten kozen voor een missie naar de rode planeet. Vandaag landt de rover Preseverance van NASA als alles goed gaat.

Preseverance is al 7 maanden op weg naar Mars

De rover van NASA is inmiddels al 7 maanden onderweg en heeft 202 miljoen kilometer afgelegd. Later vandaag komt het eindelijk aan op Mars. De bedoeling is dat de rover nieuwe 4K beelden op de planeet gaat maken en grondmonsters nemen, maar er is nog iets bijzonderder. Het gaat ook de eerste interplanetaire helikopter testen. Deze techniek met de helikopter kan wellicht gebruikt worden tijdens een bemande missie naar de planeet die er ooit moet komen.

NASA’s rover Curiosity maakt bijzondere selfie op Mars

De landing wordt de grootste uitdaging. In tegenstelling tot eerdere missies, landt de rover nu op een meer heuvelachtig terrein vol met kraters, steenvelden en zandduinen. Het is daarom juist een interessante plaats op Mars om te ontdekken.

In de laatste minuten voor de landing maakt de Perseverance gebruik van artificial intelligance om de landingsplaats te scannen. Daarna worden de laatste aanpassingen gedaan om tot een zachte landing te komen. Dit moet allemaal door de computer gedaan worden, aangezien de snelheid tijdens de landing te hoog is om dit handmatig te doen.

Mars landing Preseverance NASA
Zo ziet de landing eruit. (Afbeelding: NASA)

Contact met aarde

Na de landing moet Preseverance contact maken vanaf Mars naar de aarde. Dat kunnen simpele tonen zijn, maar ook communicatie zonder data erin. Bovendien kan de MAVEN, een satelliet bij Mars de berichten doorsturen over de landing. Daarnaast is er ook nog de Mars Reconnaissance Orbiter, die sinds 2006 een baan rond Mars maakt.

Wil je de landing op Mars live bekijken? Dat kan via NASA TV. De uitzending begint op 20.15 uur en de landing zelf vindt waarschijnlijk 21.55 uur. Gelukkig hebben we hieronder de stream geëmbed, zodat je niets hoeft te missen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen