NEO: The World Ends With You: Brengt een kleurrijk en uniek avontuur

Games Jelle van Es 3 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Je hebt een paar van die games die gelden als klassiekers, maar die niet door iedereen zijn gespeeld. The World Ends With You is daar een goed voorbeeld van. De game kwam zo’n 15 jaar geleden uit op de Nintendo DS en heb ik destijds volledig gemist. Met NEO: The World Ends With You heb ik een kans gekregen om de game alsnog te beleven.

Althans, het vervolg te beleven, want NEO: The World Ends With You is een compleet nieuw deel. Dat terwijl ik lang heb gedacht dat het een remake was. Mijn foutje dus. De game neemt je mee naar de Japanse wijk Shibuya, waar jij aan de slag gaat met een jonge vent genaamd Rindo. Hij wordt aan het begin van het avontuur in de zogenaamde Reapers Game gegooid. En het is aan hem en zijn team om dagelijks punten te scoren en andere teams af te troeven om zo te overleven in de harde wereld. Gaandeweg wordt er daarbij meer duidelijk over wat er precies aan de hand is. Dit zijn de punten die mij zijn opgevallen.

NEO: The World Ends With You Review

Een zeer stijlvolle game

Vanaf het allereerste moment dat je met NEO: The World Ends With You aan de slag gaat, valt op dat het een zeer stijlvolle game is. Ik heb de game op de Nintendo Switch gespeeld en daarop knalt hij al heerlijk van je beeldscherm af. Er wordt gebruikt van een toffe cartoon stijl, die ervoor zorgt dat Shibuya net wat beter tot leven komt. Ikzelf heb de luxe gehad om de wijk een paar keer te bezoeken en het is tof om te zien dat je op veel locaties komt, waar je in het echt wellicht ook hebt langsgelopen. Daarnaast helpt het dat de tussenscenes overkomen als een toffe interactieve strip.

Voorbeeld van de tussenscenes (Afbeelding: Square Enix)

Met veel verhaal

En door die opzet heb ik met plezier van het verhaal genoten. En er zit ook echt veel verhaal in de game. Je hebt daarbij een duidelijke hoofdlijn, waarbij je dus telkens verder komt in het grotere geheel. Maar daarbuiten is er nog veel meer te doen. Zo zijn er diverse zijmissies te vinden in NEO: The World Ends With You, waarbij je kleine stukjes verhaal voorgeschoteld krijgt. Ook kun je de game verder uitdiepen door winkels af te lopen en daar upgrades aan te schaffen voor jouw personages. Dat is dan weer handig wanneer het aankomt op knokken.

NEO: The World Ends With You
Genoeg te ontdekken in de game (Afbeelding: Square Enix)

Vechtsysteem van NEO: The World Ends With You gaat snel en is vermakelijk

En je zult ook veel vechten in NEO: The World Ends With You. Soms omdat het nodig is. Zo zijn er soms opdrachten waarbij je een bepaalde Pin moet scoren. Pins in de game kun je gebruiken om bepaalde vaardigheden aan jouw personages toe te wijzen of om te verkopen voor geld, wat je dan weer in winkels kunt gebruiken. Zodoende loop je door de wijk heen en kun je door middel van jouw scan-vaardigheid op zoek gaan naar vijanden. Vind je die, dan komen ze achter je aan. Het is dan mogelijk om direct te gaan vechten, maar ook heb je de optie om even weg te lopen en de vijanden achter je aan te laten rennen. Door vijanden met elkaar te combineren is het namelijk mogelijk om meer XP en Pins te verzamelen, maar krijg je ook wat gevechten achter elkaar.

Knokken is tof (Afbeelding: Square Enix)

In die gevechten switch je makkelijk tussen de verschillende personages en combineer je de verschillende aanvallen met elkaar. Doe je dat op een goede manier, dan bouw je je ritme op. Door op het juiste moment te switchen met aanvallen, kun je al extra schade doen en wanneer je ritme gevuld is, vuur je een superaanval af en ben je dus extra effectief. De gevechten gaan daarbij lekker snel, waardoor je een goede balans hebt tussen uitdaging en tempo.

Diverse gameplaymechanics

Het is ook tof om te zien dat er in NEO: The World Ends With You echt veel verschillende mechanics zijn te vinden, die bovendien rustig uitgelegd worden. Naast de mogelijkheid om de wereld om je heen te scannen om op die manier vijanden te ontdekken, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de gedachtes van andere personages te lezen en dat in jouw voordeel te gebruiken. Verder heb je de mogelijkheid om mensen dingen te laten herinneren via een soort puzzel, zijn er momenten waarop je de tijd kunt terugspoelen om bepaalde acties in te zetten of spring je in de gedachtes van personages, om via een serie aan gevechten die persoon anders te doen denken, waardoor je weer verder kan. Deze variatie zorgt ervoor dat de game lang houdbaar is.

Andere personages hebben andere vaardigheden (Afbeelding: Square Enix)

Muziek is van een hoog niveau

En dit alles wordt in NEO: The World Ends With You ondersteund door een heerlijke soundtrack. Het is een mix tussen uptempo muziek en wat hip hop, maar dan op een Japanse manier. Het is lekker om naar te luisteren, zeker in combinatie met de goede voice overs die in de game gebruikt wordt is het een uitstekend totaalplaatje.

Alles bij elkaar opgeteld is NEO: The World Ends With You een absolute topgame. Het is dus een vervolg op wat de Nintendo DS-game te bieden had en die game hoef je dus niet gespeeld te hebben om er van te genieten. De game is nu beschikbaar op de PlayStation 4 en de Nintendo Switch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen