Iets besteld? Pas dan op voor deze nep-app die je bankrekening leeg trekt

Apps Thomas Aalderink 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

In Groot-Brittannië zijn al talloze bankrekeningen geplunderd en nu moeten ook wij Nederlanders goed oppassen. Er waart een nieuw en vooral gevaarlijk virus rond dat je heel gemakkelijk per ongeluk kan binnenhalen. Deze doet zich volgens De Telegraaf namelijk voor als een aankondiging van een postbezorging en installeert vervolgens een nep-app.

Wat er gebeurt, is dat je een sms-bericht ontvangt met daarin het bericht dat er een pakket jouw kant op komt. Zeker in coronatijd is de kans best groot dat je daadwerkelijk een bestelling verwacht. Hierdoor ben je misschien minder scherp en druk je op de link die in het bericht staat. Deze leidt volgens het bericht naar een pagina om je pakket te volgen, maar dat is niet het geval.

Pas op voor gevaarlijke nep-app

Via de link download je een kwaadaardige nep-app die vervolgens meerdere dingen doet. Om te beginnen doet hij zijn best om zich verder te verspreiden. Dit doet deze nep-app door valse sms-berichten te sturen naar iedereen in je adresboek. Ondertussen probeert de schadelijke software om telefoon toegangs- en beveiligingscodes van andere apps te onderscheppen.

Malware Android 1
Pas op voor dit bericht (Afbeelding: Betaalvereniging Nederland)

Met de gegevens die onderschept worden, kunnen cybercriminelen via de nep-app toegang krijgen tot klantgegevens in andere apps. In het ergste geval wordt er een nep-inlogscherm over de mobiele apps van banken gelegd. Zo zijn er al meldingen van gebruikers die op deze manier nietsvermoedend hun inloggegevens naar cybercriminelen hebben gestuurd.

Amazon past app icoontje aan na pijnlijke Hitler-vergelijking

Pas dus heel goed op wanneer je een bericht ontvangt over een pakketbezorging met daarin een link. Belangrijkste om op te letten, is dat de link je een app wil laten downloaden die niet in de officiële app winkels staat. Om die reden hoeven iPhone gebruikers zich überhaupt geen zorgen te maken. Via iOS-apparaten is het onmogelijk om apps te downloaden die niet in de App Store staan.

Cybercriminelen doen zich voor als DHL, Fedex en UPS

Bij Android kan dit wel, dus pas goed op als je geen iPhone hebt. Als je op de link klikt en vervolgens de vraag krijgt of je een app wil downloaden, moeten alle alarmbellen af gaan. Zelfs als de naam je bekend voorkomt. De nep-app doet namelijk alsof hij van DHL, Fedex, UPS, Ikea of een andere pakketdienst of webwinkel is.

Malware Android 2 nep-app downloaden
Download geen app buiten de PlayStore (Afbeelding: Betaalvereniging Nederland)

Mocht je in deze situatie komen, download de app dan niet. Veel pakketdiensten hebben wel een app, maar ze zullen je nooit verplichten om deze te downloaden om de status van je bestelling te kunnen zien. Heb je de nep-app per ongeluk wel gedownload, dan kun je het beste geen enkel risico nemen en je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Oplichters op WhatsApp

Niet alleen per SMS bericht proberen cybercriminelen je op te lichten, ook WhatsApp is een populair doelwit. Pas daarom goed op en neem voorzorgsmaatregelen. Wij hebben hier vijf dingen op een rij gezet die je kunt doen voor extra veiligheid en privacy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen