Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 20 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix komt met La Casa de Papel-achtige serie met Mandalorian-ster

Netflix komt met een nieuw interessant format. Het maakt een serie over een overval waarbij jij bepaalt hoe deze zich afspeelt.

Netflix kennen we natuurlijk vooral van grote series als La Casa de Papel, Narcos en The Crown. De streamingdienst komt natuurlijk ook met een hoop andere titels. De enige overeenkomst is dat deze allemaal vrij lineair zijn. Dat geldt niet voor de nieuwe serie Jigsaw, die overigens niets met de Saw-films te maken heeft. Jij bepaalt hoe dit verhaal zich afspeelt, meldt Variety.

Dit is Jigsaw

Jigsaw is een serie die gaat over een overval. Dat doet je misschien denken aan La Casa de Papel, maar dit keer moet jij helpen de zaak op te lossen. De show laat je alle afleveringen in een willekeurige volgorde kijken. Het einde zorgt er echter voor dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

De afleveringen van de series spelen zich af van 24 jaar voor de overval tot 1 jaar erna. Jigsaw is bedacht door Erica Garcia. In de productie zie je onder andere Giancarlo Esposito, die je wellicht beter kent als Moff Gideon uit The Mandalorian. Ook zijn er rollen Paz Vega, Jai Courtney en Rufus Sewell.

Een interactieve Netflix-serie

Het is interessant te zien dat Netflix nu voor een andere aanpak kiest dan dat we gewend zijn. Het is natuurlijk een andere manier van een verhaal te vertellen. Toch is een interactieve serie niet helemaal nieuw voor Netflix. Zo zagen we eerder al de Black Mirror-special Bandersnatch waarbij kijkers verschillende keuzes konden maken die gevolgen hadden voor het verhaal.

De aanpak van Jigsaw lijkt echter wat meer op die van Loce, Death + Robots. Die serie heeft vier verschillende volgordes die willekeurig werden toebedeeld aan de kijkers. Toch is Jigsaw iets anders. Bij die serie kun je zelf geheel willekeurig de volgorde bepalen en alleen het einde staat vast.

La Casa de Papel maar dan anders?

Er zit wel meer mechaniek in de nieuwe Netflix-serie dan alleen de volgorde. Net zoals bij La Casa de Papel zijn er genoeg twists in het verhaal. Hoe jij ze ziet licht echter aan de volgorde die je kiest. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met de game Her Story die op Steam is te vinden. Hierbij hoor je een verhaal dat in stukken is geknipt. Met de termen die jij selecteert krijg je weer een andere video te zien. Samen vormen alle verschillende video’s een verhaal.

Het enige jammere aan Jigsaw is dat het einde gewoon vaststaat. De keuzevolgorde maakt dus niets uit. Het zou natuurlijk leuker zijn als jouw keuzes invloed hebben op het verhaal zoals je wel in sommige games ziet.

Netflix grote winnaar Emmy’s: deze serie haalt de meeste prijzen op

Netflix blijft experimenteren

Hoe dan ook is het leuk dat Netflix blijft experimenteren met verschillende formats. Je kunt natuurlijk zelf verschillende mogelijkheden bedenken. Zo zou zelfs een ouderwetse adventure-game in een serie-format kunnen stoppen. Overigens is dat nog geen eens zo’n gekke gedachten omdat Netflix zich ook meer gaat richten op games. Netflix zou zelfs ervoor kunnen kiezen om (mini)games en series in elkaar over te laten lopen.

Maar goed, dat is allemaal toekomstmuziek. Laten we eerst maar eens kijken hoe Jigsaw gaat aflopen. Netflix heeft de serie pas vorige week besteld. Verwacht dus pas in het jaar van 2022 de serie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!