Netflix heeft flink minder originals dit jaar vanwege corona

Films & Series Jeroen Kraak 6 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

De coronacrisis heeft een groot effect op de filmwereld. Nu lijken ook de streamingdiensten zoals Netflix er meer last van te krijgen.

We weten allemaal hoe het afgelopen jaar gegaan is. In 2020 kwamen er flink minder films naar de bioscoop vanwege de coronacrisis. Doordat er maar weinig mensen naar de bioscoop konden besloten de filmmaatschappijen hun films uit te stellen naar 2021. De films die wel uitkwamen gingen naar streamingdiensten (Mulan) of werden digitaal verkocht (Zack Snyder’s Justice League).

Streamen tijdens corona

Voor streamingdiensten is de coronacrisis een gouden tijd. Diensten als Netflix en Disney+ zien hun klantenbestand nog steeds groeien. Mensen zijn vaker thuis en kiezen dus voor een abonnement op een streamingdienst om de tijd door te komen. Doordat ze voor inkomsten niet afhankelijk zijn voor bioscopen worden series gewoon gereleased.

Hoewel er dus geen probleem is voor de distributie, is corona natuurlijk wel lastig om series te maken. Zo waren er op verschillende sets besmettingen (waaronder The Witcher) en mocht er in sommige landen geen opnames worden gemaakt. Daarvan merkte de kijker niets omdat er voldoende series op de plank lagen. Nu begint de pijplijn op de drogen, waardoor er minder content is dan normaal. Ook Netflix merkt de gevolgen.

De gevolgen voor Netflix

Sinds dezelfde tijd vorig jaar is het aantal Originals op Netflix afgenomen met 20 procent, blijkt uit onderzoek van What’s On Netflix. Tussen januari en april van 2020 zond Netflix 180 originals uit. In 2021 in dezelfde periode is dat aantal gedaald naar 159.

Desondanks heeft Netflix nog steeds grote plannen. Eerder kondigde de streamingdienst al aan elke week een nieuwe original-film uit te willen brengen. Ook liet het deze week weten dat het tweede seizoen van The Witcher dit jaar nog uitkomt. Een serie die overigens zelf te maken had met de problemen rondom corona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen