Met deze geweldige documentaires op Netflix word je slimmer van streamen

Films & Series Rik Claessen 12 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Dommer worden van bingen? Nee joh. Als je deze documentaires op Netflix kijkt wordt je slimmer tijdens het streamen.

Netflix is veel meer dan alleen een bron van hersenloos bingen. Tuurlijk, het is heerlijk om niet na te hoeven denken en seizoen na seizoen te verslinden. Maar de streamingsdienst heeft veel meer in petto. En dan bedoelen we niet de games die je op Netflix kunt spelen.

Er staan genoeg vette documentaires op. En veel van docu’s gaan gecombineerd met een tijdelijke hype. Van buitenaardse documentaires tot bizarre crimeverhalen. Hartstikke vermakelijk en je steekt er wat van op.

Van deze documentaires op Netflix wordt je slimmer

Check vooral eens deze documentaires, zo word je al streamend slimmer op Netflix.

My Octopus Teacher

Dit is niet je standaard diepzeedocumentaire. Sterker nog, het gaat juist over relaties opbouwen. En My Octopus Teacher doet dat geweldig. Zo goed dat de makers er de Academy Award for Best Documentary Feature voor hebben gewonnen.

In de docu op Netflix volg je Craig Foster. Hij bracht een jaar door met duiken en het volgen van een octopus die in een Zuid-Afrikaans kelpbos leefde. Hij ontwikkelt een band met het dier en dat heeft diepe impact op Foster. De docu laat je eens nadenken over de band die mensen met dieren kunnen hebben en leert je veel over het onderwater leven.

Met deze geweldige documentaires op Netflix wordt je slimmer van streamen
(afbeelding: Netflix)

Fantastic Fungi

Paddenstoelen zijn bizar. Écht bizar. En ze zijn zoveel complexer dan wij soms denken. Ze kunnen zelfs enorm gevaarlijk zijn, zeker als het de schimmels zijn waar zombieserie The Last of Us inspiratie vandaan haalt. Fantastic Fungi op Netflix laat je de feiten achter deze schimmelwereld zien.

Gecombineerd met prachtige beelden en leuke paddenstoelfeiten zul je de volgende keer dat je champignons eet wel twee keer nadenken wat je eigenlijk in je mond stopt.

Met deze geweldige documentaires op Netflix wordt je slimmer van streamen
(afbeelding: Netflix)

David Attenborough: A Life On Our Planet

Wat zou een lijst met informatieve documentaires zijn zonder minstens één keer David Attenborough te noemen. De man met misschien wel de meest herkenbare stem, neemt ons mee in een reis rond te wereld. Attenborough leert ons dingen over dieren die zelfs de grootste biologen nog niet wisten. Maar er zit ook een duistere ondertoon in de docu op Netflix.

Attenborough gaat ook in op hoe verschillende diersoorten met uitsterven worden bedreigd. A Life On Our Planet is een inspirerende, maar vooral leerzame en mooie documentaire. Hét schoolvoorbeeld voor hoe natuurdocumentaires zouden moeten zijn.

Met deze geweldige documentaires op Netflix wordt je slimmer van streamen
(afbeelding: Netflix)

Alexander: The Making of a God

“En toen huilde Alexander, want hij had geen werelden meer om te veroveren.” Het is een van de bekendere quotes die rondgaat over het leven van Alexender de Grote. De man die zijn bijnaam niet voor niets heeft gekregen. In Alexander: The Making of a God krijgen we flarden uit het leven van deze legendarische figuur. Het is namelijk een docudrama. Dat betekent dat we zowel informatieve scenes te zien krijgen als nagespeelde scenario’s.

Wat deze Netflix-docu goed doet is de kijker meenemen naar de tijd waarin Alexander leefde: het oude Macedonië. Het geeft je een leuk kijkje in de geschiedenis en is goed te volgen. Let wel op, volgens kenners moeten grote gedeeltes van de show wel met een korreltje zout genomen worden.

Miles Davis: Birth of the Cool

Met Netflix kan je heel veel streamen. Muziek is daar niet een van de dingen van. Toch klinkt Miles Davis: Birth of the Cool als muziek in de oren. Deze documentaire volgt het interessante leven van jazzmuzikant Miles Davis. Davis wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten aller tijden.

Jazz mag dan wel niet voor iedereen zijn, deze docu is dat wel. Het verhaal over Miles Davis wordt goed uitgelegd aan de hand van archiefbeelden en interviews met medemuzikanten. Je gaat inzien wat voor een impact deze man heeft gehad op de muziekwereld.

Met deze geweldige documentaires op Netflix wordt je slimmer van streamen
(afbeelding: Netflix)

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

True Crime weet ons op een of andere manier helemaal te hypnotiseren. En deze Netflix-documentaire doet dat als geen ander. Een van de bekendste seriemoordenaars uit Amerika staat het centraal. Ted Bundy, een man vol charme, intelligentie en ongekende bloedlust.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes geeft je een kijkje in het hoofd van deze moordenaar. De tapes die aan bod komen zijn op zichzelf niet heel interessant, maar hoe de rest van de documentaire eromheen is gebouwd tilt het naar een hoger geheel.

Met deze geweldige documentaires op Netflix wordt je slimmer van streamen
(afbeelding: Netflix)

Stond er toch niks voor je bij of heb je geen Netflix? Geen zorgen, kijk dan vooral eens naar deze documentaires op Disney+:

De 10 beste documentaires die je (volgens IMDb) op Disney+ kunt kijken

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen