[REVIEW] The Society (seizoen 1): “Netflix flikt het weer!”

Tech Mark Hofman 30 mei 2019
Leestijd: 6 minuten

Netflix staat bomvol fantastische films en series van andere partijen, maar weet zelf ook maar al te goed hoe het een goed verhaal moet vertellen. Dat wordt duidelijk door de nieuwe Original The Society. Althans, dat zijn de verhalen die rondgaan. Ik keek het eerste seizoen helemaal uit en vertel je precies waarom Netflix het weer fantastisch gedaan heeft. 

Netflix’s The Society: het verhaal

In The Society volgen we een grote groep jongeren uit het welvarende stadje New Ham. In het begin van de Netflix Original maken we kennis met het dorpje, de mensen die erin wonen en krijgen we voor het eerst te maken met een mysterieuze geur die de stad in zijn greep houdt. Wanneer de groep jongeren, die allemaal op dezelfde middelbare school zitten, op trip gaan begint de ellende. De vijf bussen waarin de jongeren zitten keren midden in de nacht terug naar New Ham, omdat de weg simpelweg geblokkeerd zou zijn. Maar wanneer de bussen wegrijden en de jongeren om zich heen kijken, blijkt hun welvarende stadje spontaan verlaten te zijn.

Netflix The Society Review

Er is geen enkele verbinding naar de buitenwereld. Wegen lopen dood in een oneindig, en vooral gevaarlijk bos, en alle ouders zijn onbereikbaar. Wi-fi verbindingen binnen het stadje zijn nog intact, net als de connectie met de zendmasten. Maar elke vorm van communicatie of contact met de buitenwereld lijkt compleet verbroken te zijn. De jongeren lijken wel in een soort paralel universum te leven.

In de loop van de serie komen we erachter hoe de groep zich staande weet te houden, hoe ze erachter proberen te komen wat er nu precies aan de hand is en zien we dat het leven zonder ouders best lastig kan zijn. Ik zou je nog heel veel meer willen vertellen, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf even goed bekijken.

The Society nog niet gezien? ?PAS DAN VANAF NU OP VOOR SPOILERS?

Een heerlijke cast

Netflix heeft uiterst goed werk verricht op het gebied van de cast. De personages worden uitstekend vertolkt en er zijn weinig tot geen miscaste personages. De enige persoon die ik wat tegen vondt vallen, en eigenlijk ook compleet out of character oogde, was Seth Meriwether. De acteur speelt de rol van Greg Dewey en qua mimiek en houding vondt ik hem eerlijk gezet niet zo goed bij zijn personage passen. Maar eerlijk is eerlijk: de rest van de cast weet dit uitstekend recht te trekken.

Ondanks het feit dat Gideon Adlon, Natasha Liu Bordizzo, Jacques Colimon en Alex Fitxzalan hun rol prima vertolkte, viel hun performance niet persé op. Dat was bijvoorbeeld wel het geval met Toby Wallace die de rol van Campbell Eliot vertolkt. Campbell is zonder twijfel een psychopaat te noemen die dusdanig intens is, dat jij je als kijker ook een beetje geïntimideerd voelt. De acteur weet zijn werk dusdanig fantastisch te doen dat de show zonder hem echt een belangrijk element zou missen.

Netflix The Society Review

Iets dat zonder twijfel ook geldt voor hoofdrolspeelster Kathryn Newton. Netflix heeft de actrice de rol van Allie Pressman gegeven en dat blijkt een uiterst goede keuze te zijn geweest. We zien haar personage echt veranderen met de afleveringen en dat wordt prachtig uitgevoerd. Iets dat ook zeker geldt voor de personages van Sean Berdy (Sam Elliot), Olivia DeJonge (Elle Tomkins) en José Julián (Gordie)

Spanning tot het laatste moment

De personages maken veel mee in de serie en zorgen ervoor dat ze zich als een malle ontwikkelingen. Iets dat voornamelijk komt door de pittige en spannende gebeurtenissen. En spanning: dat is er echt genoeg. Toen ik de synopsis van de serie en de eerste trailer voorgeschoteld kreeg, kwam ik er al snel achter dat ik de serie koppelde aan Under the Dome. Maar die vergelijking gaat niet op.

In Under the Dome komen we in de eerste aflevering erachter wat er precies aan de hand is. In drie seizoenen tijd wordt er vervolgens onderzocht waar het probleem vandaan komt en hoe het opgelost kan worden. Netflix pakt dat met The Society anders aan. In de serie komen we erachter dat er iets aan de hand is, dat de jongeren zijn buitengesloten van de buitenwereld, maar hebben we geen flauw idee wat er nu precies aan de hand is. We weten niet wat de oorsprong ervan is en in hoeverre de groep nu precies is afgesloten.

En die nieuwsgierigheid en spanning zorgen ervoor dat je deze serie in no-time helemaal afkijkt. Er is maar een vraag die jij beantwoord wil hebben en dat is: “Wat is er in hemelsnaam gebeurt?” En ik hou daar eerlijk gezegd wel van.

Netflix The Society Review

Door de tiener-drama heen prikken

Maar we moeten naar de feiten blijven kijken. The Society is simpelweg een serie over tieners en dat neemt ook echt tiener-drama met zich mee. Tussen alle spanningen door, en de zoektocht naar een manier om de stad te laten draaien, is er ook genoeg drama te vinden. En dat zorgt er bijna voor dat deze serie, onnodig, tegen gaat vallen.

Wanneer jij in spanning zit af te wachten wanneer nu eens bekend wordt wat er gaande is met New Ham en de personages, moet je door een dikke laag aan “verliefdheid en emoties heen”. Daar is uiteraard niets mis mee, maar het ligt er bij deze Netflix serie wel heel erg dik bovenop. “Hij is verliefd op haar, maar zij niet op hem” en “wat doet deze zoen met onze vriendschap” komen geregeld door het beeld heen fietsen. En dat wil je niet.

Sterker nog: ik had The Society bijna niet afgekeken door alle drama die op mijn beeldbuis getoverd werd.

Het einde is insane!

Wat dat betreft hebben de laatste paar afleveringen, en het einde van de serie, The Society echt gered. Vlak voor het punt dat ik wilde stoppen met kijken, gebeurde het een na het ander. Er werd een coupe gepleegd, het hele verhaal draaide om en er werden dieren gevonden. Het was een achtbaan aan emoties die de spanning en de Netflix productie goed deden.

Maar het einde van de hele serie laat misschien nog wel het meeste zien dat deze serie behoort tot de grote namen. Wanneer je heel even het gevoel hebt dat je weet wat er speelt, je heel even denkt dat je het verhaal door hebt, wordt je tot in het bizarre in verwarring gebracht. De laatste scene van dit eerste seizoen weet alles door de war te schoppen en je bent als het ware weer terug bij af. En daar schrok ik persoonlijk best erg van.

Netflix The Society Review

En dat maakt dat The Society voor mij echt een absolute aanrader is.

The Society: The Good & The Bad

Nu snap ik dat je door alle opmerkingen en punten een beetje het overzicht kwijt bent, dus zet ik alle plus- en minpunten even voor je op een rij!

The Good

  • Verhaal
  • Cast
  • Einde

The Bad

  • Tiener-drama
  • Er is maar één seizoen

Netflix flikt het weer!

Ik denk dat het overall wel duidelijk wordt in dit artikel, maar Netflix flikt het wat mij betreft alweer. De streamingdienst staat vol met fantastische titels en ik denk persoonlijk dat The Society hier ook onder valt.

De serie kent een ijzersterk verhaal die, vooral door de fantastische cast, heel goed tot zijn recht komt. De plottwist aan het einde van het eerste deel van dit verhaal weet dat nog eens goed te laten zien en het wachten op seizoen 2 is direct na de laatste aflevering begonnen. Je moet wel even door de tiener-drama heen prikken om de daadwerkelijk kracht van deze serie te ontdekken, maar dat lukt met al het gemak van de wereld. Netflix The Society Review

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen