Deze app laat gebruikers betalen om het leven van een ander te bepalen

Apps Wesley Akkerman 17 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Er is een app in het leven geroepen die jou de controle geeft over aspecten van andermans leven. Dit is meedenken op een ander niveau. De applicatie wordt bovendien op een bijzondere manier omschreven door de bedenker. Daarnaast is het zo dat hij vooralsnog in bèta is; er kunnen nog dingen veranderen.

De applicatie, genaamd NewNew, is gemaakt door Courtne Smith, een ondernemer uit Los Angeles. Ze omschrijft de app zelf als een “menselijke aandelenmarkt, waar je aandelen in het leven van mensen koopt. Zodoende bepaal je wat iemand doet en kun je kijken wat er uit het besluit komt.”

Met een app controle uit handen geven

Het klinkt een beetje onheilspellend misschien, maar het idee erachter is minder eng. NewNew heeft namelijk als doelgroep ‘creators’: schrijvers, schilders, acteurs, muzikanten, designers en bloggers. Met de app stellen ze fans in staat op een andere manier in contact te komen met hen — terwijl ze er zelf geld aan verdienen.

NewNew
De app NewNew (Afbeelding: NewNew)

Wanneer een creator een account aanmaakt, dan nodigt hij of zij zijn volgers uit om te stemmen in videoberichten. Dat stemmen kost een participant geld. Dat geld gaat naar die creator, maar een onbekend deel gaat ook naar NewNew. Elke vraag heeft twee antwoorden en iedereen kan zo vaak stemmen (en betalen) als diegene wil.

Mensen betalen om dingen te vragen

Daarnaast kunnen fans voor een ander bedrag (vanaf 20 dollar) vragen aan zo’n creator om specifieke dingen te doen. Denk dan een personage in een boek een aparte naam geven. De maker kan echter dergelijke verzoeken afwijzen. In dat geval betaalt de fan in kwestie ook die minimale 20 dollar niet.

De vraag is nu of een dergelijke app gaat aanslaan. Tot nu toe doen ongeveer honderd creators mee aan de app. Smith laat tegenover BBC weten dat de app ervoor kan zorgen dat de band tussen maker en fan verdiept wordt. Het is een nieuwe manier om de doelgroep beter te betrekken bij het hele process én dient ook nog eens als extra inkomstenbron. Win-win dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BBC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen