Nieuwe batterij moet in brand vliegende elektrische fiets voorkomen

Elektrische fietsen Sam Dille 18 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen jaren zijn er veel horrorberichten in de media verschenen over elektrische fietsen die in brand vliegen. Hoewel de kans lang niet zo groot is als het lijkt, kun je maar beter goed voorbereid zijn als het toch misgaat. Deze innovatieve accu biedt de oplossing.

Het aantal branden door elektrische fietsen wordt niet geregistreerd. Wel noteerde de Stichting Salvage, dat in 2020 3,7 procent van de branden veroorzaakt werd door accu’s of batterijen. Daarbij zijn echter ook incidenten met onder meer laptops en telefoons meegenomen.

Het gebeurt dus echt niet zo vaak als je denkt. Toch kun je beter goed beschermd zijn voor als het toch misgaat. En deze brandwerende accu kan daar misschien wel bij helpen.

Deze accu zorgt ervoor dat je e-bike niet in de fik vliegt

Een Amerikaanse fabrikant, genaamd Nanotech, zal de brandwerende accu’s gaan ontwikkelen in samenwerking met Voltaplex. De batterijen zijn gemaakt van speciale technologieën en materialen, zoals grafeen en elektrolyt.

Normaal gesproken als je een batterijcel van je elektrische fiets beschadigt of doorboort, kan deze in brand vliegen. Maar de batterijcellen van Nanotech zijn niet klein te krijgen. De batterijcellen zijn recent voor het eerst getest en hebben een indrukwekkende veerkracht onder extreme hitte.

In onderstaande video kun je goed het verschil zien tussen een gewone accu en die van Nanotech.

Wat kun je nu doen om je elektrische fiets veilig te houden?

Een brandwerende accu is een mooi idee voor in de toekomst. Maar nu hebben we daar nog niet zo veel aan. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je zelf kunt doen om de kans op een accubrand te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Haal altijd de oplader uit het stopcontact als je e-bike is opgeladen.
  • Laad niet op via een verlengsnoer.
  • Bedek de accu niet als je aan het opladen bent.
  • Gebruik alleen de batterijen die de maker van jouw e-bike aanbeveelt.
  • Plaats een rookmelder in de ruimte waar je een elektrische fiets oplaadt.
  • Zet een e-bike, indien mogelijk, niet vol in het zonlicht.

Als je elektrische fiets toch in brand vliegt, probeer hem dan te blussen met water, poeder of schuim. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn, want een lithium-ionbatterij kan heftig ontbranden. De gassen die vrijkomen zijn giftig. Als het echt gevaarlijk wordt, bel dan 112 voor hulp.

Deze vernieuwingen voor elektrische fietsen kan je in 2024 verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen