Er komt een nieuwe Mafia-game, maar zitten we daarop te wachten?

Games Jelle van Es 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze week werd bekendgemaakt dat de ontwikkelaar van Mafia III, Hanger 13, afscheid neemt van Haden Blackman. De beste man was de mede-oprichter van de studio en moest er voor zorgen dat het derde deel een topgame zou gaan worden.

Dat was eigenlijk niet helemaal het geval. Net als dat Mafia II het eigenlijk net niet was. Met het vertrek van Blackman werd tegelijkertijd ook duidelijk dat er al gewerkt wordt aan een vierde deel. Dat stelt website Kotaku. Maar zitten we daar wel op te wachten?

Willen we wel een Mafia 4?

Begrijp me niet verkeerd, ik heb goede herinneringen aan de eerste Mafia. En onlangs was het met de remake erg leuk om die klassieker weer te spelen. Maar de twee games die daarna kwamen, waren het gewoon net niet. Het zijn games die draaien om het verhaal, maar tegelijkertijd een grote open wereld hebben. Op dat laatste punt wisten de games niet te overtuigen. Waar het in een game als GTA altijd leuk is om buiten het hoofdverhaal los te gaan, daar heb je daar in deze reeks geen lol in.

Mafia, Steam
Mafia Definitive Edition (Afbeelding: 2K Games)

Daardoor wil het maar niet vlotten met de reeks. De nieuwe Mafia-game zou naar verluid wel een belangrijke keuze hebben gemaakt. De game zou zich afspelen voor het eerste deel. Dat betekent dus echt aan het begin van de twintigste eeuw. Dat kan wellicht een goede zet zijn voor de reeks, want in die periode is het interessant om als crimineel los te gaan en je eigen rijk op te bouwen. Maar tegelijkertijd is het dan wel te hopen dat de ontwikkelaar iets geleerd heeft van de fouten die in de laatste twee games zijn gemaakt.

Wat we weten

Maar de release van een nieuwe Mafia-game is nog ver van ons verwijderd. De ontwikkeling zou zich in een vroeg stadium bevinden en kent alleen nog maar een werknaam in de vorm van Nero. Wel lijkt men er voor hebben gekozen om de game te maken op basis van de nieuwe Unreal Engine 5 in plaats van de eigen engine. Daardoor zal de game op visueel gebied vast een stuk mooier worden. Maar uiteindelijk moet het er dus omgaan dat de game leuk is. En meer dan alleen een goed verhaal. Als dat de ontwikkelaar lukt, dan kan het misschien nog iets worden met de reeks.

[REVIEW] Mafia: Definitive Edition: klassieker in nieuw jasje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen