Deze nieuwe speaker kan irritante mensen wegfilteren

Gadgets Sam Dille 9 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Soms wil je gewoon dat iemand even zijn mond houdt. Of het nu gaat om een belangrijk overleg, een gesprekje bij de koffieautomaat of in je smart home. Een groep ingenieurs heeft een bijzondere speaker ontwikkeld die iemand zonder pardon de mond kan snoeren.

In de luidspreker zit een ‘akoestische zwerm’. Deze groep extreem kleine robots kan een gebied scannen en helpen om het geluid van meerdere gesprekken in één kamer te regelen. De zwerm kan de gesprekken van anderen laten dempen, zodat je je op je eigen gesprek kunt focussen.

De speaker die elke stem kan wegfilteren

De technologie is vergelijkbaar met de mute-functie op koptelefoons en andere slimme apparaten, maar dan op grotere schaal. In plaats van alleen achtergrondgeluiden te filteren voor één persoon, kan deze akoestische zwerm verschillende groepen onderscheiden en bepalen waar het geluid naartoe gaat. Het is net een soort magische kegel van geluid.

Zoals gezegd werkt de speaker op grote schaal. En dat maakt hem een perfect hulpmiddel tijdens grote bijeenkomsten. In onderstaande video is te zien hoe het systeem precies werkt. Het geluid klinkt nog wat robotachtig. Maar hopelijk wordt de technologie in de toekomst nog beter met nieuwe updates.

Succesvol getest

De handige speaker werkt voor het grootste deel uit zichzelf. Het enige wat je hoeft te doen, is de zeven microfoons rangschikken die de robots gebruiken om een scheidingswand in de kamer te maken. Die fungeert als een ‘spraakzone’. De robots gebruiken deze zone vervolgens om de stemmen te volgen en te identificeren.

De uitvinders zeggen dat ze de speaker in echte situaties hebben getest. Zoals in keukens en kantoren. Uit die tests blijkt dat de robots geen voorafgaande configuratie of kennis nodig hadden om de verschillende stemmen te kunnen herkennen.

Ze kunnen dus verschillende gesprekken volgen zonder vooraf te weten waar de stemmen vandaan komen. Volgens het onderzoek kunnen de robots de stemmen in negentig procent van alle gevallen juist lokaliseren.

Doodeng: deze fabriek wil 10.000 humanoids per jaar produceren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen