Nintendo gaat opnieuw de strijd aan met website die ROMs aanbiedt

Games Jelle van Es 16 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Lang kon je op het internet redelijk makkelijk een emulator downloaden en via zogenaamd ROMs games spelen op je computer. Dat was lange tijd een ideale manier om bepaalde oude SNES-games te spelen. Maar legaal was het allemaal niet.

Zeker nu er steeds meer SNES- en NES-games beschikbaar zijn via de Nintendo Switch, zie je dat het Japanse bedrijf agressiever jaagt op websites die dat soort ROMs aanbieden. En nu heeft een website in een rechtszaak de opdracht gekregen om al zijn ROMs permanent te vernietigen.

Nintendo opnieuw in de rechtszaal tegen ROM-website

Het gaat om RomUniverse, een website waarbij je de mogelijkheid hebt om ROMs te downloaden en je zelfs een premium account kon nemen om sneller te downloaden. Zij kregen in mei al een rechtszaak aan de broek. Toen moest de eigenaar al 2,1 miljoen dollar betalen. Maar in de nieuwe rechtszaak heeft de website de opdracht gekregen om al zijn ROMs permanent te slopen. In de eerdere rechtszaak werd dus een flink bedrag geeist. Maar de eigenaar Matthew Storman mocht dat bedrag in termijnen aflossen. Daarbij moest hij 50 dollar per maand betalen (geen idee hoe je dan ooit aan de 2,1 miljoen dollar komt). Maar toen hij niet aan zijn eerste betaling voldeed, ging Nintendo andermaal de rechtszaak in. Daarbij werd geeist dat Storman nooit meer een website als deze online mocht gooien en nu dus ook zijn content permanent moet verwijderen.

SNES MINI
De SNES Mini (Afbeelding: Nintendo)

Hij heeft nu tot 17 augustus om hier gehoor aan te geven. Vervolgens moet hij op 20 augustus documentatie bij de rechtbank inleveren die laat zien dat dat gebeurt is. Lukt dat niet, dan kan hij uiteindelijk te maken krijgen met gevangenisstraffen. En daarmee zullen ook andere websites gaan nadenken of het wel zo’n goed idee is om dat soort materiaal aan te bieden.

Alternatieven worden minder interessant

Dus als je ROMs van Nintendo-games wil hebben, dan moet je waarschijnlijk bij Torrent-sites zijn. Of je gaat gewoon lekker aan de slag met zoiets als een SNES Mini of speelt de games via Switch Online. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

De ultieme puzzelgame komt naar de Nintendo Switch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen