Sabine Schults
Sabine Schults Pop-Culture 27 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Nintendo Switch of Steam Deck: welke handheld past bij jou?

Iedereen die graag onderweg van de tofste games wil genieten, komt al snel uit bij een Nintendo Switch of een Steam Deck. Er zijn echter meer verschillen dan gelijkenissen op te noemen tussen deze twee. Welke gaming handheld past bij jou?

Of je nu voor de Nintendo Switch gaat of toch voor de Steam Deck kiest, je bent hoe dan ook verzekerd van urenlang plezier onderweg.

Nintendo Switch vs. Steam Deck

Er zijn echter tal van redenen te bedenken om de ene handheld boven de ander te verkiezen. We zetten de verschillen op een rij.

#1 Games

De voornaamste reden om de ene handheld console boven de andere te kiezen, is het aanbod aan games. Welke spellen beschikbaar zijn, verschilt tussen deze systemen. Op de Nintendo Switch kun je aan de slag met exclusieve games zoals The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Super Mario Odyssey en verschillende Pokémon-games.

Deze games zal je niet terugvinden op een Steam Deck, maar die biedt weer heel ander soort games. Bovendien is er veel meer om uit te kiezen, aangezien het theoretisch gezien elke pc-game kan draaien. Echter is niet elke pc-game geoptimaliseerd voor een kleiner scherm, waardoor je bij sommige games tegen problemen kunt aanlopen.

Nintendo Switch
(Afbeelding: Yasin Hasan / Unsplash)

#2 Prestaties

Als het gaat om brute kracht, dan wint de Steam Deck het met gemak van de Nintendo Switch. De handheld van Valve maakt namelijk gebruik van krachtige custom AMD-processors en RDNA2-graphics. Het spelen van games verloopt dus een stuk soepeler op de Steam Deck.

Dat is echter niet vreemd als je bedenkt dat de Nintendo Switch ongeveer vier jaar ouder is dan de Steam Deck. De Nvidia Tegra X1-processor onder de motorkop is zelfs nog ouder, aangezien deze in 2015 voor het eerst verscheen.

#3 Display

Op het gebied van het scherm zijn de verschillen vrij klein. Waar de Nintendo Switch een traditionele beeldverhouding van 16:9 heeft, is die van de Steam Deck met zijn 16:10-ratio iets groter.

Het display van de Steam Deck is 7-inch. Dat is groter dan het 6,2-inch paneel van de Nintendo Switch en veel groter dan het 5,5-inch Lite-model. Echter is er inmiddels ook een OLED-versie van de Switch beschikbaar met eveneens een 7-inch scherm.

Als je het grootste scherm zoekt, zit je dus bij beide handhelds goed. Zowel de Steam Deck als de Nintendo Switch is bovendien aan te sluiten op een tv of monitor, waardoor je de mogelijkheid hebt om je game-avonturen voort te zetten op een nóg groter scherm.

Steam Deck Nintendo Switch
(Afbeelding: Valve)

#4 Batterijduur

Waar de Steam Deck een echte krachtpatser is, wordt de handheld van de troon gestoten als het om de batterijduur gaat. Bij het spelen van veeleisendere games kan het speelplezier er binnen enkele uren al opzitten, terwijl de Nintendo Switch dan nog lange tijd door kan gaan. Die haalt namelijk met gemak een uurtje of 9 aan speeltijd.

#5 Comfort

De Steam Deck is flink wat zwaarder dan de Nintendo Switch en bovendien ook groter. Voor kleinere handen is eerstgenoemde dan ook iets minder geschikt. Op het gebied van knoppen en besturing moet Nintendo opnieuw zijn meerdere bekennen in de Steam Deck. Laatstgenoemde heeft er meer en ze zijn ook nog eens veel comfortabeler.

#6 Prijs

Als je niet te veel geld wil uitgeven aan een nieuwe handheld, dan is de Nintendo Switch de goedkoopste optie. De reguliere versie heeft een prijskaartje rond de 270 euro. De Lite-versie is zelfs al vanaf 200 euro verkrijgbaar. Ga je voor het OLED-model dan ben je ongeveer 320 euro kwijt.

De Steam Deck is daarentegen verkrijgbaar vanaf 420 euro. Je krijgt dan een versie met 64Gb opslag. Het 256Gb-model bedraagt 550 euro en biedt onder meer een snellere opslag. Het duurste model, met 512Gb-opslag, biedt de snelste opslag en beschikt over geëtst ontspiegeld glas. Voor deze specs en nog wat extraatjes moet je echter 680 euro neertellen.

Deze 4 tips & tricks voor je Steam Deck ken je nog niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!