Nokia 4.2 preview: Google inside

Nokia hoopt met de 4.2 een ideale Androidervaring te bieden voor maar €200. Dat doet het door de smartphone te voorzien van Android One-software en een Google Assistent-knop. Is dat genoeg voor die goede Androidervaring in deze prijsklasse? In deze Nokia 4.2 preview zoek ik het uit.

Het grote nieuws van Nokia tijdens het Mobile World Congress was zonder twijfel de Nokia 9 PureView. Een beest van een camerasmartphone in de topklasse. Toch liet Nokia ook het een en ander zien voor mensen met wat minder diepe zakken. De Nokia 4.2 is een van die toestellen, die met zijn prijs van €199 erg betaalbaar is.

Android One

Het speerpunt van de Nokia 4.2 is eigenlijk niet anders dan dat van de andere smartphones in het portfolio van de Finnen: hij draait Android One. Dat is Android zoals Google het bedoeld heeft en komt met een lange update-belofte. 2 jaar krijg je Android-upgrades en beveiligingsupdates blijven drie jaar naar de smartphone gestuurd worden. In deze prijsklasse is dat uniek, los van een handjevol andere Android One-toestellen.

Nokia 4.2 preview uitgelicht

Dat alleen al is een voordeel van deze Nokia 4.2. Om de Google-ervaring nog beter te maken, heeft Nokia voor het eerste een Google Assistent-knop toegevoegd. Dat kopje aan de linkerkant van de 4.2 kun je op ieder moment gebruiken om de assistent op te roepen. Leuk als je die veel gebruikt natuurlijk, maar ik vraag me af voor hoeveel mensen dat geldt.

Specificaties zijn okay

Los van die Google-features, heeft de Nokia 4.2 specificaties die niet meer dan okay zijn. Onder de motorkap ligt een achtkernige Qualcomm Snapdragon 439-chipset en 3GB werkgeheugen. Niks om erg enthousiast van te worden, maar tegelijk moet ik zeggen dat de smartphone op het eerste gezicht niet traag werkt. De prestaties lijken me dus gewoon in orde.

Nokia 4.2 preview design

Dat geldt ook voor het ontwerp: een plastic frame zit gesandwicht tussen een glazen voor- en achterkant. Opvallend is dat het toestel een druppelnotch heeft; een vrij modern designelement dat we nog niet veel zien in deze klasse. Die zorgt ervoor dat het 5,7-inch scherm in een vrij compacte behuizing past.

Dat scherm zelf, daar ben ik niet zo van onder de indruk. De HD+ resolutie houdt niet over en de kleurweergave is vrij flets. Bovendien is het display niet erg helder en niet gelamineerd, waardoor hij buiten lastig af te lezen is. Dat kan echt wel beter voor dit geld.

Nokia 4.2 preview design

Achterop zit een dubbele camera: de 13-megapixelsensor wordt bijgestaan door een 2-megapixel dieptesensor. Dat is in ieder geval leuk voor de portretmodus. Los daarvan durf ik op basis van mijn eerste ontmoeting met de 4.2 nog niet zoveel over de camera te zeggen.

Conclusie: interessant toestel, stevig nadeel

Er zijn veel dingen die de Nokia 4.2 voor de €200 die hij kost goed doet. Denk aan de schone Androidsoftware, de updategarantie en het moderne ontwerp. Dat maakt de smartphone voor mensen die op zoek zijn naar een goede software-ervaring voor weinig interessant.

Nokia 4.2 preview design

Tegelijk is de hardware van het toestel vrij basic. Op veel vlakken, zoals de processor, de camera en de (afwezigheid van) extra’s is dat geen probleem. Maar het scherm van dit toestel valt me echt tegen. Zeker de slechte afleesbaarheid in zonlicht is echt een functioneel nadeel. En dat maakt deze Nokia 4.2 overall een lastige aanrader.

Reageer op artikel:
Nokia 4.2 preview: Google inside
Sluiten