Nothing Ear Stick-review: wat is nu eigenlijk het verschil met de Ear (1)?

Tech reviews Dennis Mons 11 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

De afgelopen weken hebben we het genoegen gehad om aan de slag te gaan met de nieuwe Nothing Ear Stick. Ze klinken fantastisch, zeker in vergelijking met de Nothing Ear 1’s, maar WANT-redacteur Dennis Mons twijfelt nu wel over de vorm van zijn (grote) oren.

Nothing Technology Limited is een curieus en intrigerend merk. In 2021 kondigde CEO Carl Pei aan op eigen benen te staan nadat hij medeoprichter was van smartphone merk OnePlus. En het was meteen duidelijk: Nothing is toch echt een ander beestje dan de rest.

Nothing Ear 1 versus Nothing Ear Stick

Mijn aandacht was in ieder geval getrokken. Ik was dan ook een van de eersten die de originele Nothing Ear 1’s kocht voor slechts 99 euro (later werden ze duurder). Ik was ontzettend blij met die in-ears, ondanks enkele nadelen.

Het fijne was dat ze uitstekend klonken voor de prijs, het doorzichtige ontwerp van de dopjes en het doosje was intrigerend, en ze zaten verdraaid lekker. Vandaar dat mijn interesse ook werd gewekt door het nieuwste product van het bedrijf: de Nothing Ear Stick.

Nothing Stick
De Ear 1’s en de Ear Stick. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De lippenstiftoordopjes van Nothing

Het eerste wat opvalt is het (wederom) intrigerende design van de Nothing Ear Stick. Het is een cilinder dat open draait om zo bij de dopjes te komen. Het heeft daarnaast een rood detail rondom de USB-C-aansluiting, en het voelt premium aan. Een absoluut uniek ontwerp.

Het jammere van de case is echter wel dat het niet héél makkelijk in het horlogezakje van je jeans past (een beetje een ongeschreven regel). Daarnaast is vuil niet makkelijk te verwijderen als je het per ongeluk de cilinder in draait.

Nothing Stick
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Verder zien de oordopjes er opvallend hetzelfde uit als de eerste Ear. De uitsteeksels, zoals ik het maar even noem, zijn wat langer. Maar dat heeft een functie: Nothing heeft touch controls sterker verbeterd ten opzichte van de Ear 1, die nog wel eens haperen.

Sterker nog: die gingen om de haverklap op pauze als ik iets at, ondanks het feit dat ik touch control uitgeschakeld had. Dat is bij de Stick niet meer het geval en touch controls zijn wederom in te stellen in de bijbehorende app.

Maar hoe klinken ze?

Kort samengevat: bijzonder indrukwekkend voor oordopjes in deze prijsklasse (ze kosten 119 euro) met flink was bass en gebalanceerde hoog, treble en mids. Dat heeft ook mede te maken met het feit dat de drivers verbeterd zijn ten opzichte van de eerste Ear.

De Stick heeft daarnaast een zogenoemde on ear-ontwerp, wat betekent dat je geen doppen in je oren propt, maar ze in je oor rusten. Dat geeft een veel ruimtelijker, vol geluid. Zelf gebruik ik ook open back on ears van Teufel (Cage) en dat geeft geluid toch een andere dimensie. Knap dat Nothing dat met de Stick behoorlijk benadert.

Dat geluid is overigens, zoals bij de eerste Ear, naargelang in te stellen in de Nothing X-app. Daar vind je bijvoorbeeld informatie over de headset terug, en kan je je eigen equalizer-instellingen aanpassen. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit weergaloos werkt.

Nothing Ear Stick
Uitstekend in te stellen. (Afbeelding: Nothing)

Rare oren voor de Nothing Ear Stick

Hier komt het grootste nadeel (in mijn geval): ik heb rare oren? In tegenstelling tot de Ear 1’s heeft de Stick geeft vervangbare rubberen dopjes. Dus als ze niet goed zitten, heb je pech. Ik liep continu rond met gevoel dat ze uit mijn flappies zouden vallen, dus ermee sporten was voor mij geen optie. (Oftewel een prima excuus om niet te sporten, maar soit.)

Nothing Stick
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Daarnaast is het on ear-ontwerp nogal ‘bleed’-gevoelig. Zit je ermee in de trein en je bent wat muziek aan het blazen is de kans groot dat de coupé mee kan genieten. Je kan dus nogal wat blikken krijgen. Aan de andere kant zien ze dan wel dat je van heel bijzondere oordoppen aan het genieten bent.

Een ander puntje om aan te stippen: de Stick heeft géén noise cancellation of transparantie-modus. En sich niet een onoverkomelijk feit, en sommige mensen vinden het prettig om wat van de buitenwereld mee te krijgen.

Toch ben ik van mening dat het toch echt optioneel had moeten zijn omdat de Ear 1’s dat zo goed doen.

Nothing Stick
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Toch zijn ze mijn nummer één keuze bij een wandeling, of bij gebruik op de redactie of thuis: ze klinken echt wel beter dan de voorganger. In een drukke spitstrein kies ik echter toch nog liever voor de Ear 1’s omdat ze niet uit mijn oren kukelen en noise cancellation hebben (da’s fijn).

Ear Stick

Nothing

8 Score

Pluspunten

  • Uitstekend ruimtelijk geluid voor zijn prijsklasse
  • Uniek design voor oplaaddoosje en dopjes zelf
  • Uitgebreide equealizer-instellingen
  • Premium-gevoel voor relatief weinig geld
  • Lange batterijduur (7 uur)

Minpunten

  • Geen in-ear dus passen niet iedereen
  • On ear zorgt voor 'bleed'
  • Doosje lastig schoon te maken
  • Niet draadloos op te laden

De Stick is dus een absolute aanrader als je niet meteen een vermogen op wilt hoesten en dat ‘lichte’ gevoel van on ear prettiger vindt dan rubber dopjes die je in je oorkanaal propt. Maar mochten je oren net zo raar zijn als de mijne, is het wellicht verstandig om eerst even te kijken of ze wel goed passen, anders ben je altijd panisch om ze kwijt te raken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen