De bizarre app waarmee Oekraïense burgers raketten af kunnen vuren

Apps Wesley Akkerman 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïners met een Android-telefoon kunnen vanaf nu helpen bij het neutraliseren van luchtdoelen. De regering brengt namelijk een app uit waar defensieve units binnen het leger radarinformatie uit kunnen halen. Het doel: kunnen controleren waar luchtdoelen zich bevinden, in de hoop hen beter te kunnen onderscheppen.

“Nu kan elke burger zich aansluiten bij het luchtverdedigingssysteem, aldus de Strategic Communications Department op Telegram. Het enige dat burgers uit het verdedigende land hoeven te doen, is de zogenaamde ePPO-app te downloaden. Daarna dien je een kort autorisatieproces te doorlopen.

Android-app als luchtverweer

Vervolgens klik je een keer op test om te kijken of alles werkt. En daarna kun je het Oekraïense leger helpen met het verschaffen van informatie. Maar hoe werkt dat dan precies? Je hoeft de app pas te openen wanneer je een raket of een kamikazedrone ziet (dat zijn drones die zichzelf opblazen in een aanval).

Na het openen dien je een type luchtdoel uit te kiezen. Vervolgens richt je je smartphone op het vliegende doel en druk je op de grote, rode knop. Een defensiespecialist krijgt die informatie binnen en kan op basis daarvan het doel wellicht gemakkelijker neerhalen (mits de informatie natuurlijk klopt).

Later voor iOS

Voor nu is het nog zo dat de ePPO-app alleen te downloaden is voor burgers in Oekraïne met een Android-telefoon. Mochten ze een iOS-smartphone gebruiken, dan moeten ze nog even wachten voordat ze volk en vaderland kunnen helpen. Wanneer die versie precies verschijnt, dat is op moment van schrijven niet duidelijk.

Verder waarschuwt de regering aldaar dat je op tijd moet gaan schuilen. Wanneer je een vliegend doelwit voorbij ziet komen, dan bestaat de kans dat er snel een ontploffing volgt. Bovendien zijn de zelfmoorddrones zeer gevaarlijk, maar ook best luidruchtig. Ook dan doe je er goed aan snel een schuiplaats op te zoeken.

Dit gebeurt er wanneer een atoombom onder water ontploft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegram

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen