Deze OLED-gamingmonitor gebruikt mysterieuze AI om burn-ins tegen te gaan

Tablets, Laptops & Computers Rik Claessen 24 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

De nieuwste gamingmonitor van Gigabyte gebruikt een AI-algoritme om burn-ins tegen te gaan. Maar de exacte werking van deze OLED Care blijft een mysterie. Gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen tegen burn-ins.

Met een OLED-monitor is het genieten van elke game of webpagina die je open hebt staan. OLED-schermen bestaan uit piepkleine pixels, die los van elkaar licht geven als er stroom doorheen gaat. Dit zorgt voor mooie contrasten en scherp beeld.

Dat er wat zou gebeuren met het mooie scherm is dan ook de schrik van elke gebruiker. Zeker als het gaat om burn-ins, het inbranden van pixels door dagelijks gebruik. Wanneer er een bepaald beeld, zoals onze site, lang open staat, is er een kans dat de kleuren inbranden. Ook op andere pagina’s zul je dan het WANT-logo blijven zien. Het merk Gigabyte zegt daar nu dé oplossing voor te hebben: een AI-algoritme dat inbranden moet voorkomen.

Auros CO49DQ OLED

Gigabyte bracht verleden week hun nieuwste gamingmonitor uit. Met zijn 49-inch scherm is de Auros CO49DQ niet alleen een joekel van een monitor, de 5120×1440 resolutie maakt hem ook nog eens haarscherp.

Voor de echte monitorfreaks nog wat extra cijfers: de Auros CO49DQ heeft een refreshrate van 144 Hz, ondersteunt 10bit-kleuren en heeft AMD Freesync Premium Pro. Dat laatste zorgt ervoor dat de monitor, die overigens ook nog eens een curve heeft van 1800mm, minder hapert.

Auros CO49DQ gebruikt OLED Care, een AI-algoritme, tegen burn-ins
(Afbeelding: Gigabyte)

AI-algoritme blijft mysterieus

Waar Gigabyte écht mee pronkt is hun AI-algoritme dat burn-ins tegen moet gaan. Ze blijven er wel mysterieus over hoe het nou precies werkt. Zelfs in de handleiding van de Auros CO49DQ gaat Gigabyte niet in detail in op de werking van deze OLED Care technologie, zoals ze het AI-algoritme noemen.

Gigabyte heeft het over pixel shift en sub-logo dim in de handleiding. Maar wat doen die twee features precies? Bij die eerste feature wordt soms met het beeld een beetje geschoven, wat statische beelden voorkomt. Bij sub-logo dim worden logo’s en bijvoorbeeld de Windows taakbalk minder helder. Beide features moeten burn-ins dus voorkomen. Heel nieuw zijn deze technieken niet. Veel andere OLED-schermen beschikken dezelfde functies. Hoe haarscherp de Auros CO49DQ ook mag zijn, wat het AI-algoritme nou precies doet blijft buiten beeld(scherm).

Wanneer de monitor te koop is en hoeveel deze gaat kosten is nog niet bekend.

Wat kun je zelf doen tegen burn-in?

Algoritme of niet, als gebruiker zijn er ook een paar dingen die je kunt doen om je OLED-scherm te behoeden tegen burn-ins. Dit werkt trouwens ook goed voor  OLED-televisieschermen.

#1 Zet het beeld regelmatig uit op je OLED

Deze tip zag je waarschijnlijk niet aankomen, hè? Hoe knullig het ook klinkt, het is wel de beste optie. Wanneer je het scherm niet gebruikt, zet het dan uit. Zo kan het scherm de OLED-pixels verversen en opnieuw te kalibreren.

# 2 Schakel een screensaver in

Als helemaal uitzetten niet gaat, dan is er altijd nog de screensaver. Bij veel moderne tv’s bestaat er een optie om een screensaver in te schakelen, bij monitoren is het een kwestie van rommelen in je computerinstellingen. Deze bewegende beelden zorgen er voor dat er geen statische beeld ontstaat wat de kans op inbranden vergroot.

#3 Houd je scherm uit de zon

Hoe warmer een beeldscherm of tv wordt, hoe sneller statische elementen kunnen inbranden. Wanneer het binnenshuis erg warm wordt, worden de processoren van de schermen flink op de proef gesteld. Zeker bij intensief gebruik. Probeer daarom je OLED-schermen op hete dagen uit de volle zon te houden. Dat kan al zo simpel zijn als de gordijnen dicht doen. Het is al helemaal super als het beeldscherm in een ruimte met airco staat. Let hoe dan ook op dat het scherm niet te heet wordt en zet deze waar nodig even uit.

Gelukkig komen burn-ins nauwelijks nog voor en hebben bijna alle moderne schermen snufjes om inbranden tegen te gaan. Maar toch: hoe fan je ook van ons bent, dat mooie WANT-logo hoeft niet in je gloednieuwe scherm gebrand te staan. Toch?

AMOLED, OLED en QLED: wat is nu eigenlijk het verschil?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen