Elke dag bier drinken is goed voor je volgens de wetenschap

Wetenschap Jeroen Kraak 11 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Drink je graag elke dag een glas bier? Dan ben je goed bezig volgens wetenschappers. Het is namelijk goed voor de gezondheid.

Alcoholische dranken zoals bier hebben vaak een negatieve reputatie met betrekking tot de gezondheid. Dat is natuurlijk helemaal niet raar, aangezien te veel alcohol slecht voor je is. Niet alleen ligt de beruchte bierbuik op de loer, ook functioneer je minder als je onder invloed bent. Daarnaast zijn er wetenschappers die beweren dat meer dat twee biertjes per dag hersenschade veroorzaakt en neemt de kans op kanker toe.

Een flesje bier per dag

Goed die gevaren zijn er vooral voor mensen die regelmatig een biertje drinken. Toch is niet alles slecht, blijkt uit een nieuw onderzoek. Daarin beweren de onderzoekers zelfs dat één flesje bier per dag goed voor je is.

De nieuwe studie is gepubliceerd in de ACS’s Journal of Agricultural and Food Chemistry. Daaruit blijkt dat mannen die een alcoholisch of 0,0 biertje drinken meer diversiteit aan darmmicroben hebben. Dat verlaagt juist weer de kans op sommige ziektes.

Google Bier
Ha, bier! (Afbeelding: Pexels)

Het onderzoek

In de studie werden 19 gezonde mannen willekeurig verdeeld in twee groepen die gedurende vier weken 11 gewone of 0,0 procent bieren dronken. De onderzoekers kwamen erachter dat de deelnemers aan het onderzoek geen veranderingen hadden aan het gewicht, BMI, hart en het metabolisme. Wel kwamen ze tot een andere constatering: er was een grotere bacteriële diversiteit in hun darmmicrobioom en een hogere niveau van fecale alkalische fostase. We begrijpen dat je bij deze de termen de weg kwijtraakt, maar kort samengevat betekent het dat de darmgezondheid verbeterd is.

Zit je in een depressie? Wetenschappers adviseren deze Hollandse hobby

Hoewel een groep van 14 mensen te klein is om echt harde conclusies te trekken, wijst het onderzoek uit dat het drinken van één flesje bier een positief effect heeft op de darmgezondheid van mannen. Dit mede omdat de mannen uit verschillende gemeenschappen komen. Als je dan toch tussen de twee kunt kiezen, lijkt alcoholvrij bier net de wat gezondere keuze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen