Zit je in een depressie? Wetenschappers adviseren deze Hollandse hobby

Wetenschap Sam Dille 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Lichaamsbeweging is niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk voor een gezond lichaam. Dat geldt voor zowel je spieren, als voor je hersenen. Zo kun je bijvoorbeeld door een korte oefening gedag zeggen tegen je therapiesessie.

Deze theorie stelt dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat een depressief persoon eenvoudiger dingen kan verwerken. Een eerste studie, uit maart 2022, laat zien dat één activiteit in het bijzonder een goede vervanger van een therapiesessie blijkt. Dat ontdekten Jacob Meyer, assistent-professor aan de Lowa State University, en zijn team.

Fietsen in plaats van een therapiesessie?

De onderzoekers splitsten een groep van dertig deelnemers op in twee delen. De ene groep lieten ze dertig minuten fietsen, en de andere groep bleef zitten. Ze werden voor, tijdens en na de activiteit ondervraagd. Een groep specialisten vroeg de respondenten dan naar hun stemming en mate van stress. Bovendien bestudeerden de onderzoekers het anhedonie-niveau van hun proefkonijnen. Dit is het vermogen van plezier dat de deelnemers ervoeren tijdens het uitvoeren van de opdracht. Als dit gehalte stijgt, lijkt de activiteit net zo effectief als een therapiesessie.

Onderzoek fietsen
Sommige deelnemers kregen de taak om een halfuur te fietsen. (Afbeelding: Unsplash)

De resultaten lieten zien dat alleen de fietsers een verbeterde stemming en anhedonie-niveau hadden. Deze verbetering duurde tot ten minste 75 minuten na het einde van de training. De resultaten zagen er gunstig uit en daarom startte er een tweede onderzoek. Dit keer met een groep van tien mensen. De deelnemers werden opnieuw opgesplitst in een fietsgroep en een zitgroep. Na dertig minuten ondergingen alle respondenten een therapiesessie van een uur. En wat bleek? Acht weken later liet de fietsgroep een grotere vooruitgang zien dan de niet-fietsers. Daarbij voelden de actieve deelnemers een sterkere band met hun therapeut.

Nader onderzoeken

Waarom dit verband zo sterk is, vereist meer onderzoek. Voor nu suggereert de pilotstudie dat deze voordelen uitvoerbaar zijn en de moeite waard om eens te proberen. Zeg dus maar meteen je therapiesessie op en stap op de fiets!

Pijn in je onderrug? Dit is volgens wetenschappers de beste remedie

Nu denk je misschien dat je alleen goed kunt trainen op een (race)fiets, maar niet is minder waar. Je kunt namelijk ook je therapiesessie vervangen door een e-bike. Hoe dat precies zit, samen met vier andere voordelen van een elektrische fiets, vertellen we je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen