Ilona Braam
Ilona Braam Digital 1 sep 2019

Post je veel selfies? Dit is de onaangename waarheid over wat mensen over je denken

Je hoeft maar even op Instagram of Facebook te kijken om bijna onmiddellijk tegen een selfie van iemand aan te lopen. We leven dan ook in een wereld waarin selfies maken voor veel mensen een dagelijkse bezigheid is en niet voor niks zijn smartphones ook uitgerust met een speciale selfiecamera. Selfies maken is ook helemaal niet vreemd, maar je selfies blijken wel behoorlijk wat invloed te hebben op wat de wereld van je vindt.

Selfies vs. posies

Dat blijkt uit een recent onderzoek aan de Washington State University. In het onderzoek vroegen wetenschappers aan 119 studenten om de Instagram profielen van 30 studenten van een andere universiteit te beoordelen. Uit deze beoordelingen bleek dat mensen die veel selfies online zetten over het algemeen worden gezien als minder succesvol, minder avontuurlijk, onzekerder, egocentrischer en minder sympathiek dan mensen die foto’s door anderen laten maken. De mensen die meer zogenaamde posies deelden kwamen juist sympathieker, succesvoller, zelfverzekerder en aardiger over. Ook vonden de deelnemers deze groep extraverter lijken en zouden ze meer potentie hebben om een goede vriend/vriendin te zijn.

selfie
Bron: Unsplash / Johan Mouchet

Perceptie en werkelijkheid

Natuurlijk zeggen deze beoordelingen niet per se iets over hoe de posters daadwerkelijk zijn. Wel wordt het duidelijk dat mensen die veel selfies delen toch negatiever worden beoordeeld dan mensen die voor anderen poseren. Aan de andere kant was er ook een tijd dat “posers” juist als egocentrische mensen werden gezien. Maar de komst van selfies lijkt dat beeld wat verminderd te hebben. Uit het onderzoek bleek verder ook dat de mensen die werden beschouwd als erg egocentrisch over het algemeen ook meer volgers hebben en meer andere mensen volgen op Instagram.

Mocht het je overigens niet uitmaken wat anderen van je denken en wil je toch lekker veel selfies posten, dan hebben deze smartphones de beste selfiecamera’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MedicalXpress

Reageer op artikel:
Post je veel selfies? Dit is de onaangename waarheid over wat mensen over je denken
Sluiten