Gepimpte paus staat symbool voor onze bizarre toekomst met AI

Tech Chad Grijphart 28 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het lijkt misschien een onschuldige grap: een afbeelding van de paus in een opgeblazen witte jas die viraal gaat op sociale media. Maar deze afbeelding laat ons iets zien over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de impact die het kan hebben op onze perceptie van de werkelijkheid.

Hoewel het duidelijk is dat de afbeelding nep is, was het voor veel mensen moeilijk om te geloven dat het niet echt was. Dit komt omdat de afbeelding is gemaakt met behulp van AI-technologie die de grens tussen echt en nep steeds vager maakt. Maar wat is kunstmatige intelligentie precies?

Opgepimpte paus toont een toekomst met AI

Kunstmatige intelligentie is een technologie die computers in staat stelt om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk aan patroonherkenning, spraakherkenning en besluitvorming.

Machine learning, een vorm van AI, stelt computers in staat om zichzelf te trainen op basis van gegevens en feedback om steeds betere resultaten te behalen.

De afbeelding van de paus in zijn opgeblazen jas is een voorbeeld van AI-technologie die is ontworpen om afbeeldingen te genereren die er zo echt mogelijk uitzien. Dit wordt bereikt door de computer te trainen op grote hoeveelheden afbeeldingen.

Het leert op deze manier hoe de wereld eruitziet en hoe objecten zich verhouden tot elkaar. Op deze manier kan de computer nieuwe afbeeldingen genereren die er realistisch uitzien, zelfs als ze helemaal niet echt zijn.

Gepimpte paus staat symbool voor onze bizarre toekomst met AI
Pittig lekker jasje, hoor (Afbeelding: trippy_art_special / Reddit)

Nep niet van echt te onderscheiden

De afbeelding van de paus is een goed voorbeeld van hoe AI-technologie ons vermogen om echt van nep te onderscheiden kan ondermijnen. Het feit dat de afbeelding van de paus in de modebewuste witte jas zo overtuigend is, heeft waarschijnlijk te maken met ons begrip van wie de paus is en hoe hij eruitziet.

Door ons te verwarren met zijn bekende beeld, maakt de afbeelding ons onzeker over de grens tussen realiteit en kunstmatige intelligentie.

Toch is het belangrijk om te onthouden dat AI-technologie nog steeds beperkingen heeft en dat er manieren zijn om nep van echt te onderscheiden. Een van de belangrijkste signalen in deze specifieke afbeelding is de manier waarop bepaalde delen van de afbeelding zijn vervaagd of onnatuurlijk lijken.

Dit is een teken dat de afbeelding is gegenereerd door een computer en niet echt is.

Gepimpte paus staat symbool voor onze bizarre toekomst met AI
Pausa Wausa (Afbeelding: trippy_art_special / Reddit)

AI is de uitdaging van onze samenleving

Hoewel de afbeelding van de paus in zijn opgeblazen jas als een grap begon, laat het ons iets zien over de toekomst van kunstmatige intelligentie en hoe het ons kan beïnvloeden.

Naarmate AI-technologie zich blijft ontwikkelen en verbeteren, zullen de grenzen tussen echt en nep steeds vager worden, waardoor het voor ons nog moeilijker wordt om te weten wat echt is en wat niet. Dit is een uitdaging die we als samenleving moeten aangaan en waar we ons bewust van moeten zijn.

Want laten we eerlijk zijn: dat dit artikel op deze ene zin na is geschreven door een AI, laat zien hoever de technologie anno 2023 al is.

Apple Music smijt klassieke muziek naar je iPhone: 5 dingen die je wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen