Oppo gaat Samsung en Apple nóg meer achterna met smartphones

Smartphones Jeroen Kraak 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Oppo is inmiddels een van de grootste smartphonefabrikanten ter wereld. Nu gaat het iets doen wat we kennen van de concurrentie, zoals Samsung en Apple.

Oppo maakt smartphones in allerlei prijsklassen. Dat doet de Chinese elektronicafabrikant zeker niet onbehoorlijk. Het vlaggenschip is de Oppo Find X5 die de markt flink kan opschudden. Toch is er een aspect dat anders is dan verschillende andere merken: de binnenkant. Waar andere merken vaak hun eigen chips maken, doet Oppo dat niet. Tenminste, tot nu.

Eigen chips voor Oppo

Volgens nieuwe berichtgeving werkt Oppo nu aan een eigen chip voor haar toestellen, meldt het Chinese medium ITHome. Als alles volgens plan verloopt, komt de eerste telefoon met een eigen processor in 2024 op de markt. Hiervoor werkt het bedrijf samen met chipproducent TSMC. Met dit Taiwanese bedrijf werkt Apple ook samen voor haar eigen chips in de verschillende iPhone-toestellen.

Oppo Find X5
De X5 (Afbeelding: Oppo)

Oppo wil verschillende functies van de chip zelf ontwerpen. Denk daarbij aan het chipset-ontwerp, IP-ontwerp, algoritme en front-end en back-end ontwerp.

Niet helemaal nieuw

Toch is het maken van chips niet helemaal nieuw voor Oppo. Het afgelopen jaar kwam Mariana MariSilicon X op de markt. Met die chip voor beeldbewerking combineerde het de Neural Processing Unit, ISP en de geheugenarchitectuur. Daarmee konden geavanceerde functies van de camera worden gebruikt zoals 4K-nachtmodus met een live preview.

Oppo speelt het smartphone spelletje helemaal uit op MWC 2022

MariSilicon X is een goede test geweest, want nu wil Oppo dus nog meer chips zelf ontwerpen. Helaas is het nog onbekend welke capaciteiten de chipset precies heeft, zoals de CPU en GPU-snelheid. Nu gebruikt het Chinese merk nog processors van Qualcomm en MediaTek.

Volgens het Chinese medium zijn als eerst de goedkopere modellen van het bedrijf aan de beurt. Dat zal waarschijnlijk de eerste test worden voor de telefoonmaker. Als dat goed verloopt is het niet ondenkbaar dat later de duurdere modellen aan de beurt zijn. Zo gebruikt Samsung al haar eigen Exynos-chipset in sommige toestellen in de Galaxy S-lijn en heeft Apple haar eigen A-serie in de iPhones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen