Waarom je volgens de overheid v贸贸r je vakantie je Smart Home moet updaten

Smart Home Jeroen Kraak 4 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Heb je een slim apparaat, dan wil de overheid graag dat je die updatet. Maar waarom is het nodig in je Smart Home?

We hebben tegenwoordig allemaal slimme apparaten in ons huis, zelfs als je het niet echt doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan je televisie of videodeurbel. Zodra het verbinding kan maken met het internet, kan je het eigenlijk slim noemen.

Je hebt dan eigenlijk in no-time je eigen Smart Home. Heel handig, want het maakt het leven thuis zoveel makkelijker. Denk aan slimme verlichting die precies verlicht wanneer je wil. Of wat te denken van die robotstofzuiger die letterlijk het vuile werk voor je doet. Toch heeft een Smart Home ook nadelen en daarvoor waarschuwt de overheid.

Waarschuwing voor Smart Home-gebruikers

En die waarschuwing geldt vooral als je op vakantie gaat. De overheid wil namelijk dat je je slimme apparaten updatet. Uit onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door Verian blijkt dat veel mensen dit niet doen.

Zo鈥檔 vier op de tien Nederlanders gebruiken een slim apparaat zonder te updaten en zelfs een derde van de ondervraagden heeft een apparaat nog nooit gecontroleerd op updates.

Waarom je volgens de overheid je Smart Home moet updaten
Verbind simpel de IKEA Home Smart app met je Smart Home-producten. (Afbeelding: IKEA)

Acht op de tien Nederlanders heeft minimaal 茅茅n slim apparaat 鈥 naast hun smartphone en computer. Als je dat percentage doortrekt, zijn er volgens de onderzoekers minimaal 茅茅n miljoen apparaten die zonder update in gebruik zijn genomen.

Het belang van updaten

Het controleren op updates is belangrijk, want vaak zitten er in het begin nog softwarefouten in het apparaat. Zo kan een beveiligingscamera in je Smart Home valse meldingen geven en gaat de slimme verlichting niet op tijd aan. Dat is natuurlijk hinderlijk en kan zorgen voor minder veiligheid.

Maar misschien nog wel belangrijker is dat niet-ge眉pdatete apparaten een makkelijkere prooi zijn voor hackers. Fabrikanten voeren ook updates uit om beveiligingslekken te dichten die op het moment dat het apparaat uitkwam nog niet bekend waren.

Extra alert zijn voor de vakantie

Het is extra belangrijk om je apparaat te updaten voor vakantie. Je bent dan van huis weg en hebt niet meer alle controle. Als hackers bijvoorbeeld je deurbelcamera of een beveiligingscamera hacken, kunnen ze precies zien dat je niet thuis bent. Je huis is dan een makkelijk doelwit voor criminelen. En daarom start de overheid nu een speciale campagne om je Smart Home te updaten.

Die campagne moet mensen er alert op maken om hun apparaten minstens een keer per maand te controleren op updates. Veel gadgets zoeken automatisch naar updates, maar dit is lang niet altijd het geval. Het is dus goed om het zelf ook nog eens te checken.

Wie op vakantie gaat wil deze Smart Home-tips proberen om het huis te beveiligen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 馃殌

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen