Plastic rietjes maken plek voor papieren rietjes, maar gezond is dat niet

Gezondheid Sam Dille 20 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

In 2021 zijn bijna alle plastic wegwerpartikelen vervangen door papieren varianten. Zo zijn er nu ook papieren rietjes. Maar of we daar blij mee moeten zijn is maar de vraag.

Je bent er vast al achter gekomen dat papieren rietjes een stuk minder praktisch zijn dan de plastic-versie. Ze worden snel zompig en vallen uit elkaar in je mond. Dat is niet alleen heel irritant, maar ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid. Dit blijkt uit recent Belgisch onderzoek.

Schadelijke stoffen in papieren rietjes?

Tijdens het onderzoek, gepubliceerd in het blad Food Additives & Contaminants, analyseerden wetenschappers rietjes van onder andere papier, bamboe en roestvrijstaal. Alle artikelen waren verkrijgbaar in Belgische winkels, restaurants en supermarkten.

De studie laat zien dat deze ‘milieuvriendelijke alternatieven’ per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten. “Rietjes gemaakt van plantaardige materialen, zoals papier en bamboe worden vaak gepromoot als een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor plastic rietjes,” vertelt onderzoeker Thimo Groffen. “Maar de aanwezigheid van PFAS in deze rietjes betekent dat dat niet per se klopt.”

Papieren rietjes hebben de meeste PFAS

De wetenschappers zochten tijdens het onderzoek naar 29 verschillende soorten PFAS, waarvan ze er 18 in de rietjes vonden. Papieren rietjes bleken het vaakst PFAS te herbergen: 18 van de 20 merken bleken deze stoffen te bevatten. Bij bamboe werden 4 van de 5 merken positief getest en bij glas waren dat er 2 van de 5. Roestvrijstalen rietjes bevatten geen PFAS.

De gevonden PFAS-concentraties in de rietjes waren over het algemeen laag. Meestal minder dan 2 nanogram per gram. Die kleine hoeveelheden zijn waarschijnlijk niet schadelijk, maar kunnen wel bijdragen aan de al aanwezige chemische ‘lading’ in ons lichaam. Ze kunnen zich opstapelen in ons lichaam en zorgen voor verschillende gezondheidseffecten.

Niet automatisch milieuvriendelijk

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de PFAS precies in de rietjes terechtkomen. Het kan zijn dat ze bewust zijn toegevoegd om ze waterafstotend te maken. Het is echter ook mogelijk dat ze uit de bodem of het water komen waaruit de plantaardige materialen zijn gegroeid.

Er is ook nog niet onderzocht of de PFAS daadwerkelijk uit de papieren rietjes in het drinken lekken, maar het is niet ondenkbaar.

Hoewel nog niet alles duidelijk is, lijkt het erop dat de meeste alternatieven voor plastic rietjes niet automatisch milieuvriendelijk zijn. Wel is er één type die juist goed uit de test komt. Roestvrijstalen zijn het meest duurzaam en bevatten volgens het onderzoek geen PFAS.

Wat je volgens de wetenschap kunt doen om een burn-out te voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen