Even eerlijk: krijg je echt puistjes als je veel chocolade eet?

Gezondheid Sam Dille 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Chocolade is heerlijk, maar heeft wel een slechte reputatie als het gaat om puistjes. Veel mensen geven de zoete lekkernij de schuld als ze een pukkel hebben. Maar is dit eigenlijk wel terecht?

De wetenschap buigt zich al tientallen jaren over deze kwestie. Of chocolade ook echt de oorzaak is van een pukkel is daarom nog steeds niet helemaal duidelijk. Er zijn gelukkig wel genoeg onderzoeken gedaan die nuttige informatie hebben opgeleverd.

Onderzoek naar chocolade en puistjes

In 1969 concludeerden onderzoekers van de University of Pennsylvania School of Medicine dat de zoete lekkernij geen puistjes veroorzaakt. Recentere studies denken hier alleen heel anders over.

Een klein onderzoek van de University of Miami uit 2014 toonde aan dat jonge mannen, die gevoelig zijn voor acne, sneller puistjes krijgen als ze chocola hebben gegeten. Ook een studie van de Chulalongkorn University in Thailand uit 2016 gaf hetzelfde resultaat.

Lastig te onderzoeken

Voordat je nu als een gek al je chocolaatjes de deur uit doet: er zitten een paar haken en ogen aan deze uitkomsten. De studies hadden allebei een kleine testgroep die alleen uit mannen bestond. De wetenschappers kozen hiervoor, omdat vrouwen door hormonale schommelingen sneller puistjes kunnen krijgen. Dat maakt de link tussen chocolade en puistjes moeilijker te onderzoeken.

Puist uitknijpen
Uitknijpen maar (Afbeelding: Pexels/Anna Nekrashevich)

Het is sowieso al moeilijk om deze link te onderzoeken. Dat vertelde dermatoloog Francis Wu van het Dermatologisch Centrum Utrecht aan Quest. “Chocolade wordt vaak onder één noemer geschaard, maar het is moeilijk om het te standaardiseren. Een Mars heeft een heel andere samenstelling dan Zwitserse chocolade. En Belgische pralines zijn weer anders dan pure chocolade.”

Daarbij kun je het eten van chocolade niet loskoppelen van de rest van je leef- en eetpatroon. Stress en hormonen kunnen bijvoorbeeld ook bijdragen aan puistjes.

Pas op met koolhydraten en vetten

Toch heeft je eetpatroon wel invloed op je huid. Volgens Wu spelen melk en eiwitten een rol bij puistjes. Maar ook pasta, cake, witte rijst en fastfood dragen bij aan de ontwikkeling van acne. Dit is vooral te wijten aan de koolhydraten en ongezonde verzadigde vetten die deze maaltijden bevatten. Koolhydraten activeren bepaalde hormonen die ontstekingen in de huid kunnen veroorzaken.

Een chocoladereep of een bonbon bevat koolhydraten en melk(poeder), dus het zou kunnen dat je na het eten van chocolade een pukkel krijgt. Je kunt alleen niet concluderen dat chocolade hier de directe oorzaak van is.

Handje walnoten doet wonderen voor je hersenen, maar waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen